Redan 2006 beslutade länsstyrelsen om att ge strandskyddsdispens för anläggandet av bryggan och gav även klartecken för viss muddring. Men den nuvarande ägaren till granntomten, som ärvde huset av sin far för några år sedan, undrar om allt verkligen stämmer. Enligt Lantmäteriet finns det nämligen ingen ägare till strandremsan där bryggan ligger, detta på grund av landhöjningen.
– Har ägaren till bryggan rätt att muddra, lägga ut sten, gräva diken och klippa gräs på andra sidan gränslinjen? frågar sig grannen.
Remsan vid stranden är outredd och det finns ingen tomtgräns som går ut mot vattnet fram till strandlinjen.
Leif Ekström som också bor i Hållsviken är god vän till grannen och representerar honom i ärendet. Tidigare var det en liten tunn skurbrygga, säger han, och påpekar att bryggan på grund av sin placering nu faktiskt är allmän.
– Bryggan är allmän med gångväg så att folk kan gå eller cykla ner. Men nu ser det ut som en privatägd brygga, folk är rädda att använda den.
På Länsstyrelsen säger man att gränsdragning av det här slaget är lättare sagt än gjort.
– Ett alternativ för att räta ut frågetecknen skulle vara att ta ut en lantmätare till platsen för att göra en fastighetsbestämning som avgör vart fastighetsgränsen går. Men det kan bli en kostsam historia, att bestämma gränser för fastigheter i vatten kan vara komplicerat, säger miljökonsulten Christer Södereng.
SN når ägaren till bryggan, byggherren Veselin Mijac, över telefon på semestern.
– Det är första gången jag hör detta. Det är tråkigt att han inte kontaktade mig, istället för att gå till Länsstyrelsen och tidningen, säger han.
– Någon grannosämja har jag aldrig haft med någon granne på de här tolv åren som jag haft huset. Det har varit precis tvärtom. De har stämt varandra i grannskapet sedan tidigare, men det här är första gången jag märker av det.
Han är öppen för att rätta till sina eventuella misstag.
– Jag hoppas att vi är på vår tomt, men enligt lag finns det inget hinder att placera en brygga intill grannens tomtgräns, säger Mijac, som själv äger ett byggbolag.
– Men jag ska kontakta Lantmäteriet, som får komma ut och kolla när jag är tillbaks från semestern. Om jag har gjort något fel rättar jag till det, säger Mijac och passar också på att poängtera att bryggan absolut får användas av de som vill:
– Allmänheten har alltid rätt att använda vår brygga, och alla andras bryggor.