– Normalt sett kommer de först i mitten av februari, så det här är extremt tidigt, säger Jonny Vestin.
Det är så pass ovanligt att han misstänker att de två fåglarna eventuellt inte ens har lämnat Sverige den här säsongen, att de eventuellt har stannat i Skåne. Men under tisdagen befann de sig vid Marsviken, nära Buskhyttan.
– Det kostar mycket energi att flytta och när det är så här milda vintrar så stannar de väl kvar, säger Jonny Vestin.
Han berättar att det dessutom finns mängder med gäss i Skåne, som normalt sett också flyttar.
Flera av de tidiga vårfåglarna i Sverige såsom sånglärka, tofsvipa och stare anpassar sig till vädret. Andra flyttfåglar har som strategi att flytta till säkert varma platser.
Grå flugsnappare är en av de arterna. De flyttar söderut redan i slutet av augusti och flyttar då långt. Ända till övervintringsområdet som finns i Afrika, från söder om ekvatorn och ner till Sydafrika.
Dit tar det cirka tre månader att komma. När de sedan börjar sin resa tillbaka och väl anländer är det maj månad i Sverige, enligt Naturhistoriska riksmuseet.
Vad finns det annars för vårtecken att leta efter nu, fast det är så tidigt?
– Berguven och kattugglorna börjar ropa på kvällarna. De märker på ljuset att det närmar sig vår och börjar tänka på återväxten.
Jonny Vestin har även hört att hackspetterna har börjat trumma på träden, vilket också är ett tecken på att våren snart närmar sig.