Saneringskonflikt sinkar Buskhyttans utveckling

Ortsborna börjar tröttna på förfallet vid den gamla sågen i Buskhyttan. Det har gått nio år sedan det första kravet ställdes på att Setra skulle undersöka den förorenade marken och bolaget fortsätter att överklaga.

BUSKHYTTAN2016-04-09 10:00

– Här inne var sliprummet. Och här var torken. Och där nere låg båtarna som lastades med flis och åkte upp till Gävle.

En gång jobbade de på sågen i Buskhyttan, farbröderna som i dag kliver över glassplitter och bråte när de visar runt bland förfallna byggnader från sågens storhetstid då över hundra anställda jobbade vid Marsvikens strand. Nu vill de bara att all bråte ska städas bort och infarten till Buskhyttan snyggas till så att de utlovade bostäderna kan byggas.

Men det dröjer.

Sedan Setra, ett av Sveriges största träindustriföretag, fick sitt första föreläggande om provtagning 2007 har ärendet överklagats många gånger. Två år senare medgav företaget att de överklagade för att skjuta på kostnaden.

– För vår del är det en fördel om konjunkturen är lite bättre. Krasst uttryckt, överklagar man så tar det viss tid, sade Kjell Eriksson, då miljöansvarig på Setra, i SN 2009.

Så SN ringde upp Setra och frågade om konjunkturen har blivit bättre sedan dess.

– Haha, det har egentligen inte med det att göra, säger Tommy Kronholm som jobbar med miljöfrågor på Setra i dag.

Det senaste föreläggandet där länsstyrelsen kräver fler provtagningar förenades med vite om 700 000 kronor.

– Vi kommer att lämna in en provtagningsplan. Det vi har överklagat är vitet, vi anser inte att det är relevant att lägga vite på det.

Länsstyrelsen i Sörmland anser att det behövs fler undersökningar av marken och en utvärdering av riskerna med de föroreningar som finns. Kvar i marken från det gamla sågverket finns bland annat koppar, krom och cancerframkallande oljeföroreningar. En bit ner i marken är arsenikhalterna akut toxiska.

– Det är ganska mycket undersökt, men för att ta ställning till en eventuell sanering måste vi ha all material för att det ska bli komplett, säger Jenni Johansson, handläggare på länsstyrelsen.

– Det är ganska tidskrävande. Det finns alltid möjligheter att överklaga ett beslut. Det tar några år hos domstolarna och sedan kan det överklagas igen.

Men enligt Setra beror förseningarna på länsstyrelsen.

– Just det här fallet har tagit extremt lång tid. Det beror på att de har bytt handläggare på länsstyrelsen flera gånger och att det har framkommit nya uppgifter, säger Tommy Kronholm.

Setra har flera pågående saneringsärenden från gammal sågverksamhet i landet.

– Det är mycket pengar det handlar om. Vi pratar ju miljoner kronor. Det kommer att avslutas, men det tar tid.

Men i Buskhyttan börjar ortsborna misströsta.

– Det ser förskräckligt ut där nere, det behövs en storsanering. Men jag tror aldrig jag får uppleva det. Det har varit på gång så länge och det händer ingenting, säger Roland Eriksson.

– Inte under min livstid. Det har jag alltid sagt, jag kommer aldrig att få se de där bostäderna, säger Eva-Britt Nyman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om