Dieselsvindel för miljoner gav tre års fängelse

Fronten var fiskförsäljning. Men enligt tingsrätten svindlade Oxelö Fisk AB staten på miljontals kronor genom bedrägerier i dieselbranschen. Nu döms företrädaren Michael Karlsson till tre års fängelse för grovt skattebrott.

3 oktober 2006 17:19
Enligt tingsrätten har staten gått miste om skatteintäkter på 2,3 miljoner kronor genom den avancerade svindeln. Michael Karlsson, som också döms till näringsförbud i sju år, har erkänt brottsupplägget.
I slutet på 2003 började han att via bolaget Oxelö Fisk AB köpa diesel från olika depåer i Sverige. Han hade fått tips om att om dieseln såldes vidare till utländska fartyg i internationell trafik blev handeln skattebefriad.
När han köpte dieseln uppgav han att slutkunderna var just fartyg. Han kunde också visa upp intyg som bekräftade historien. Men intygen var förfalskade. I stället såldes dieseln vidare till bland annat åkerier.
Under ett knappt års tid fylldes bolagets tankbilar med närmare fem miljoner liter diesel. En stor del av dieseln transporterades sedan till Fiskehamnen i Oxelösund, där den tankades över till kundernas tankbilar.
När bolaget fakturerade åkerierna krävdes de på moms. Men någon moms betalades aldrig in till skattemyndigheten. Enligt bokföringen gick ju dieseln till momsbefriade fartyg.
Enligt tingsrätten är skattebrottet att betrakta som grovt. Detta eftersom bedrägerierna har skett systematiskt och det handlar om stora belopp. Dessutom har Michael Karlsson förfalskat intyg för att kunna genomföra svindeln.
Johan Levin, chef för ekobrottsroteln vid polisen i Södermanland, är nöjd med tingsrättens dom.
Den visar att tingsrätten ser allvarligt på brottet. Maxstraffet vid grovt skattebrott är sex års fängelse. Här dömer tingsrätten till tre års fängelse, och då har rätten ändå gett en viss rabatt eftersom de även dömer till näringsförbud, säger han.
Michael Karlsson döms även för grovt bokföringsbrott och vapenbrott. I samband med en husrannsakan fann polisen en pistol, ett hagelgevär och drygt hundra patroner i hans bostad.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa