Hennes hjärta klappade för att hålla bygden levande

Agnes Wirengren har avlidit i en ålder av 95 år. "Fru Björkvik" blev sin bygd trogen i 78 år.

I alla sina roller har Agnes Wirengren haft landsbygdens bästa för ögonen, oavsett om det handlat om att kämpa för en cykelväg, en avfart från E4:an eller en biblioteksfilial.

I alla sina roller har Agnes Wirengren haft landsbygdens bästa för ögonen, oavsett om det handlat om att kämpa för en cykelväg, en avfart från E4:an eller en biblioteksfilial.

Foto: Stina Järperud

Dödsfall2021-03-24 07:34

Agnes Wirengren växte upp på ett lantbruk i Finja utanför Hässleholm. Hon studerade på folkhögskola och lantmannaskola och gick kontrollassistentkurs. Under ett år arbetade hon som kontrollassistent i Jämtland.

"Sådana jobb finns inte i dag. Det gick ut på att man åkte runt och provade mjölk", berättade Agnes Wirengren i tidningen inför sin 80-årsdag.

Efter året i Jämtland studerade hon på Jordbrukets, numera LRF:s, föreningsskola Sånga-Säby. Där träffade hon också sin blivande make, döpt till Karl-Gustav men alltid kallad K-G. Två år senare gifte de sig. I samband med giftermålet flyttade Agnes till Björkvik och gården Ödesäng. Här drev makarna jordbruket och här fick de fyra barn. 

I mitten av 80-talet byggde Agnes och K-G ett nytt hus på Ödesängs mark, då tog sonen Rolf över jordbruket. 

Under tre decennier var Agnes Wirengren även organisatör på Studieförbundet Vuxenskolans Björkviksavdelning. Inventeringen av bygdens handelsbodar och de gamla torpen, samt en skrift om nunnebanan är några av de arbeten som Agnes var delaktig i. I början av 80-talet arbetade hon på LRF i Stockholm, var engagerad i stiftelsen Sörmlands museum, i framtagande av Björkviksdräkten och hon intresserade sig också för ångslupen Munter

Agnes Wirengren var politiskt aktiv, med många år som ledamot av kommunfullmäktige, ordförande i Björkviks bygdekommitté och ordförande i Björkviks hembygdsförening.

Agnes Wirengren svingade ordförandeklubban i hembygdsföreningen i 23 år. När hon avtackades, samma år som hon fyllde 85, sa nya ordföranden Inger Bergqvist att Agnes Wirengren var ett mycket bra exempel på vad hembygdsrörelsen är: "Hembygden är inte där man har sina rötter utan där man känner sig hemma".

Agnes Wirengren var mycket stolt över sin bygd och hennes hjärta klappade hårt för att hålla bygden levande, därav namnet "Fru Björkvik".

I alla sina roller har hon haft landsbygdens bästa för ögonen, oavsett om det handlat om att kämpa för en cykelväg, en avfart från E4:an eller en biblioteksfilial.

Under många år var hon också en av medarbetarna på tidningen Nya Yngarebygden, bygdekommitténs uppskattade lokaltidning.

"Jag tror att hon fick med sig engagemanget hemifrån. Hennes föräldrar var också lantbrukare och hennes far William Petersson hade också många uppdrag i bygden", berättar dottern Agneta Wirengren.

Agnes Wirengren tyckte också om att släktforska, läsa, resa, fotografera, handarbeta och inte minst umgås med familj och vänner.

2018 firande makarna Wirengren 70-årig bröllopsdag. I slutet av samma år avled maken. I maj skulle Agnes Wirengren ha fyllt 96 år. Hon sörjes närmast av barnen Rolf, Helena, Agneta och Susanne med respektive, samt fem barnbarn och åtta barnbarnsbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!