Ekosex är det nya gröna

Miljövänliga bilar och ekologiska kläder är redan gjort. Nu är det dags för grönt sex. Barnmorskan Birgit Linderoth försöker få svenskarna att få upp ögonen för alternativa och miljövänliga preventivmedelsmetoder.

25 september 2015 07:58

Den 26 september är det den internationella preventivmedelsdagen, som sprider kunskap om preventivmedel, som skydd både mot oönskade graviditeter och mot könssjukdomar. "Gröna Barnmorskan" Birgit Linderoth nöjer sig inte med preventivmedel i största allmänhet. Hon vill att fler ska lära sig om hormonfria preventivmetoder, som både är klimatsmart och biverkningsfritt.

– Ända sedan jag var tonåring har jag varit miljöaktivist, säger Birgit.

Hon växte upp i Hagalund i Nyköping. Redan i tidig ålder visste Birgit att hon ville bli barnmorska och jobba med kvinnokroppen.

– Jag kommer ihåg hur jag satt hemma under köksbordet och hörde mammas väninnor klaga över sina preventivmedel och alla biverkningar, säger Birgit.

Idag arbetar hon för miljösmart födelsekontroll, som hon kallar alternativa preventivmetoder, som naturlig familjeplanering, pessar och p-app. De varken innehåller, eller släpper ut, ämnen som kan påverka miljön negativt. För p-piller, som är ett av våra mest använda preventivmedel, innehåller ett hormonstörande ämne. När resterna kissas ned i toaletten och vidare ut i sjöar och hav slår det ut fruktbarheten för fiskar och grodor och andra vattenlevande djur.

– Jag jobbar lika mycket med miljö, som med hälsa, säger Birgit.

Men debatten om hormonfria preventivmedel är inte helt okontroversiell. Både naturlig familjeplanering, P-app och P-dator, har kritiserats för att vara krångligt, och därmed osäkert, att använda. Metoderna visar vilka dagar en kvinna är fertil – och behöver skydda sig – men är mer tidskrävande än p-piller och skyddar inte mot sjukdomar som kondom gör.

Naturlig familjeplanering är ett gammalt vedertaget sätt för kvinnor i hela världen att skydda sig mot graviditet. Inte minst i katolska länder, där kondomanvändning är tabu. Under senare år har intresset för grönt sex ökat och lockar i dag både miljömedvetna ungdomar och kvinnor som får svåra biverkningar av p-piller och andra hormonella preventivmedel.

Fram till 2011 var flera alternativa preventivmedel, som kopparspiral och pessar, subventionerade i hela Sverige för alla åldrar. Sedan dess får landstingen själva bestämma hur de vill göra. Vissa landsting har behållit subventionerna, men i Sörmland är pessar inte längre subventionerat. Detta går emot utvecklingen, tycker Birgit, som tror att klimatsmarta alternativ kommer att bli allt vanligare val bland kvinnor i framtiden.

Sedan 2009 driver hon ett företag, som bland annat säljer pessar och menskoppar och hon har skrivit boken Grönt är skönt - miljösmart födelsekontroll, tillsammans med sin kollega. Därutöver föreläser hon för barnmorskor, politiker och miljöintresserade ungdomar. Hon hoppas att ökad kunskap om hormonfria preventivmedel ska sprida sig.

– Det är en större medvetenhet framför allt bland yngre kvinnor idag. Allt fler vill ha biverkningsfria metoder, vissa mår så fruktansvärt dåligt av hormonella preventivmedel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna-Karin Lampou