En sagolik utställning av SNS elever

Under torsdagen var det vernissage på Culturum, elever från Nyköpings gymnasium bjöd på en kreativ och färgsprakande utställning.

24 januari 2018 05:00

På väggarna hänger hjärtan i alla dess färger, i träd, som de också tillverkat själva, hänger sagoböcker de skrivit och valt bilder till.

– Först visste jag inte vad jag skulle skriva, men när idén till min bok ”Äventyret i skogen” kom, då gick det inte att sluta skriva, jag ville att den skulle ha humor men samtidigt en bra historia, berättar eleven Krister Erikson entusiastiskt.

Hanna Petterson och Amadeus Danielsson berättar att alla i klassen skrivit varsin bok och när de var klara hade de högläsning för en förskoleklass och mottagandet var bra, så nu är det kul att böckerna hänger här så att fler kan ta del av dem, säger klasskamraterna.

Att det skulle bli en utställning av allt de skapat det senaste året kunde de inte drömma om.

– Det var den där magiska människan som såg till att det blev av, säger eleven Henrik Jensen och pekar mot bildläraren Gunilla Gottås Walllin, som ler.

– Klassen hade varit på flera utställningar och när vi själva blev erbjudna av Culturum att ha en egen utställning, sa jag, som är väldigt spontan, självklart ja, säger Gunilla.

– Vi elever blev väl mest glada för det, men lite nervösa förstås, säger Amadeus.

Men nu känns det jättebra fortsätter han och visar runt bland utställningsföremålen. Själv är Amadeus extra nöjd med en tavla som han gjort i aluminiumtejp.

Eleverna går SNS (samhäll, natur och språk) och har fått arbetat med föremål till utställningen parallellt i flera ämnen under läsåret. På naturkunskapen med djur och natur och på bilden har de testat att skapa i olika material.

På golvet i biblioteket leds besökarna till utställningen med hjälp av älg- och vargspår. Nyfikna besökare och föräldrar minglade mellan de fantasifulla och kreativa verken. Mjölkförpackningar som blivit till vackra hus med ljusinstallationer.

– Vi var nära att missa lunchen i dag för att det varit så mycket med att få allt på plats, säger Hanna medan hon lägger upp melonsnittar på ett fat.

– Det är inte omöjligt att det blir en utställning igen nästa år, säger Krister.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolin Ericson