Bertil släckte branden medan brandkåren dröjde

Bertil och Monia Johansson upptäckte att det brann i kvarteret. Bertil släckte branden medan Monia fick ringa 112 två gånger.

Enstaberga2014-08-15 20:01

Söndagen den 3 augusti klockan 8.30 stod Bertil och Monia Johansson i köket för att göra frukost. Genom köksfönstret såg de rök i kvarteret längre upp.

– Jag sa "inte kan det väl vara någon som är så dum så att den eldar när det är så torrt", minns Monia.

Eftersom de inte såg någon eld, tog Bertil bilen för att ta reda på vad som brann. Några hundra meter längre upp i kvarteret slog eldslågor ut från väggen på baksidan av ett hus.

– Jag sprang runt och ringde på men ingen öppnade. Det fanns inget vatten i närheten så jag åkte hem och hämtade brandsläckaren, berättar Bertil.

Hemma ringde han 112, men eftersom han fastnade i telefonkö fick Monia ta över luren. När hon efter ett par minuter fick svar frågade telefonisten hur det brann och om någon var skadad.

– Jag svarade att jag inte visste eftersom jag inte var på platsen. Då bad de mig att ta reda på det och ringa upp igen, berättar Monia.

Under tiden hade Bertil tömt sin brandsläckare på elden och den var släckt. Men Bertil har ett förflutet inom frivilligkåren och visste att det är viktigt att eftersläcka. Han knackade därför på hos grannarna och först i tredje huset var det någon som öppnade. Det visade sig vara ägaren till huset som brann. Han gick in i husets källare och hämtade en vattenslang så att branden kunde eftersläckas.

– Då kom det ut en man på balkongen och undrade vad som hände. Han hade sovit och inte hört att jag knackade eller märkt att det brann, säger Bertil.

Efter att Monia varit uppe och tittat vid huset ringde hon 112 igen. När de kom fram var både brand och eftersläckning klart.

– Det tog ungefär tjugofem minuter från första samtalet till att de kom hit. Jag tycker det är löjligt att fråga hur det brinner. Vad är det för fråga? Brinner det så brinner det. Om jag inte släckt branden hade den nog spridit sig till markiserna och från altanen till nästa hus, säger Bertil.

Att ställa frågan är dock rutin enligt SOS alarm.

– Självklart måste vi veta mer än bara att det brinner för att veta om det är något för räddningstjänsten. En sådan sommar som den vi haft har det också varit mycket små bränder. Men normalt ska man inte behöva ringa två gånger. Får vi bara klart för oss att det är allvarligt larmar vi räddningstjänsten, det görs ofta parallellt med att samtalet pågår, säger Anders Klarström, presstalesperson för SOS alarm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om