I takt med att människor håller på att fiska slut på den vilda fisken i haven har fiskodlingar blivit allt vanligare. I stora kassar längs med kusterna odlas lax med stor miljöpåverkan som följd. Det anses så dåligt att metoden rätt och slätt kallas kass odling (med mellanslag) i fiskekretsar.
Livet på botten under odlingarna slås ut på grund av övergödning från fiskarna som simmar tätt i odlingskassarna. Närheten mellan fiskarna gör också att sjukdomar sprids snabbt och lätt. För att förekomma sjukdomsutbrotten används ofta stora mängder antibiotika.
– Det kan slå ut hela mikrobsamhällen i norska fjordar och samtidigt bygga upp en antibiotikaresistens, säger Jimmy Blom, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Sörmland.
Genom att odla fisken i bassänger inomhus undviks de problemen. Näringen från vattnet tas omhand och används till växtodlingar och antibiotika behövs inte eftersom sjukdomarna inte kommer dit. Stöd till fiskodlingar finns att få från EU:s fiskerifond och Elena Gazeeva säger att de har fått mycket stöd från Jimmy Blom och länsstyrelsen.
I Enstaberga ska fisken matas med pellets som är baserat på fiskmjöl. Men det finns de som arbetar för att hitta vegetariska alternativ till fiskfodret, vilket gör att man skulle komma runt problemet med fiskodlingar som matas med fisk från redan utfiskade hav. Det sägs till exempel att det går åt 2,5 kilo vild fisk för att mata 1 kilo odlad lax i Norge.
Nästan hälften av den fisk som vi äter i dag kommer från fiskodlingar och i Sverige importerar vi den allra största delen.
– Det finns ingen anledning att vi inte skulle kunna odla den fisken själva, säger Jimmy Blom.
– Många andra länder ligger långt före oss i Sverige. Vi är i stort sett fiskodlingsanalfabeter.