Plåtkonstnären Henrik världskänd för sina veteranbilar

Redan som barn började Henrik Larssons passion för motorfordon, nu kommer busslaster till hans verkstad i Enstaberga för att se hans plåtkonstverk.

Plåtkonstnären Henrik Larsson har blivit känd över hela världen för sina verk.

Plåtkonstnären Henrik Larsson har blivit känd över hela världen för sina verk.

Foto: Magnus Grimstedt

Enstaberga2023-09-17 20:43

2015 vann Henrik Larsson priset Sveriges vackraste hot rod (en äldre ombyggd amerikansk bil) – nu är han känd över hela landet som "plåtmästaren". Det kommer busslaster på helgerna för att titta på hans verk och ibland kan det plötsligt stå någon okänd person på gården och fråga om de får komma in och titta.

– Det har dykt upp folk från Australien, England... De har sett mig på Facebook och så kommer de hit, skrattar Henrik.

Den välkända verkstaden i Enstaberga är välstädad och består av två delar. I den ena ligger kundverkstaden och i den andra har Henrik sin privata verkstad där långprojektet står:

– Det här är en livsdröm som förverkligats och är min bebis, så det ska hållas snyggt.

I kundverkstaden fixar Henrik äldre bilar, som ofta tar lång tid att bli klara då delar måste beställa från USA med lång leveranstid. Även om bilarna i sig är döda ting, finns det alltid en historia bakom. Just nu står en ljusgrön Mustang i verkstaden som Inga Lindström-produktionen lånat till en filminspelning och dessvärre var med om en olycka. Henrik berättar också om barn som kommit in med deras förälders ögonsten som måste ordnas på ålderns höst.

undefined
Den här mustang lånades ut till en Inga Lindström-inspelning och var dessvärre var med om en olycka. Nu blir det Henriks jobb att laga den.

– De här bilarna har framförallt ett emotionellt värde. De kan vara värda 5 000 kronor och man lägger ner 500 000 på att laga dem, säger han.

Det finns två lag i veteranbilsvärlden, berättar han vidare: de som vill att bilen ska hållas så nära originalet som möjligt och de som gillar ombyggda.

– Ibland kan jag ha två kunder här samtidigt med de olika åsikterna, då kan det bli lite intressant, säger han med ett snett leende.

I den andra delen av verkstaden står långprojektet, som han arbetat med i över 13 år: en Chevrolet från 1928 med tillhörande husvagn som han och hustrun faktiskt brukar sova i ibland.

– Men det är som att bo i en matlåda, när det är varmt ute blir det ashett och när det är kallt blir det iskallt i den!

Här finns också en våning till med bar och syhörna där Henrik syr inredning.

undefined
Henrik spenderar även en del tid vid symaskinen och syr inredning till bilarna.

På senare år har miljöfrågan blivit alltmer aktuell för de som är aktiva i branschen. Det finns nu möjlighet att till exempel installera en elmotor i äldre bilar, men det är inget som ännu slagit igenom på den svenska marknaden då det fortfarande innebär stora kostnader.

– Sen är det så med de här bilarna att även om de drar väldigt mycket bränsle, körs de ofta väldigt korta sträckor, säger Henrik.

– Men vi får se i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!