Restvärdeledare avgör vad som måste göras för att rädda så mycket som möjligt av värde och begränsa avbrottsskador när en brand inträffar.
Tony Kullman är restvärdeledare på Brandskyddsföreningen och fungerade som en spindel i nätet vid branden i Enstaberga i fredags. Han hjälpte bland annat till med att föra en diskussion om släckningsteknik och att identifiera vilken del av byggnaden som skulle släckas först.
– I det här fallet var det ju en totalbrand när räddningstjänsten kom och då är det inte så svårt att välja. De valde att skydda den här gasoltanken, säger han.
I början av räddningsinsatsen visste man inte om det rörde sig om gasolflaskor eller gasflaskor. Därför inledde man med att utrymma området med en omkrets av 300 meter för att vara säker.
– Gasflaskorna är farligare än gasolflaskor. Gasolflaskor har en säkerhetsventil. Sedan visade det sig att det inte var några gasflaskor utan att det var gasolflaskor.
Därmed kunde man avbryta evakueringen och slå på järnvägen igen.
Han kan ofta vara den som ringer och väcker folk mitt i natten och informerar om att deras hem eller företagslokal brinner.
– Många blir ju chockade, många hamnar i någon form av förnekelse: "Ja, men du ringer mig mitt i natten, är det ett skämt?"Jag brukar inte ringa folk mitt i natten och skämta om sådant här, men det är ju en naturlig reaktion hos folk, säger han.