Våldsam brand i garage i Hällbybrunn

Boende inom hundra meter från platsen evakuerades från sina hem. Ett VMA utfärdades under morgonen och allmänheten uppmanades att hålla  fönster, dörrar och ventilation medan branden ännu pågick.
Boende inom hundra meter från platsen evakuerades från sina hem. Ett VMA utfärdades under morgonen och allmänheten uppmanades att hålla fönster, dörrar och ventilation medan branden ännu pågick.

En våldsam brand bröt tidigt på onsdagsmorgonen ut i en garagebyggnad i Hällbybrunn i Eskilstuna. I byggnaden fanns gastuber som befarades kunna explodera. Boende i närheten evakuerades och ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, gick ut. Vid lunchtid uppgav räddningstjänsten att läget var under kontroll.

Eskilstuna kommun 9 oktober 2019 09:45

Larmet om branden kom 06.15 på onsdagsmorgonen. Den rasade i ett fristående garage på Nyhallsvägen i Hällbybrunn i Eskilstuna, norr om järnvägen.

– Det brinner ordenligt, sa Gunnar Henriksson på räddningstjänsten kort efter larmet.

Det var mycket rök i luften och det fanns gasflaskor i det brinnande garaget.

– Gasflaskorna innehåller acetylen och oxygen, uppgav Lina Toth, samordnare på räddningscentralen.

Det ska även ha funnits fyra kubik diesel i garaget när branden startade, enligt Lina Toth.

– Det kan ha brunnit ut men det vet vi inte än.

Polisen assisterade räddningstjänsten på platsen, bland annat med avspärrningen. Ett område på ungefär 150 meter från branden spärrades av.

– Vi gör det på grund av explosionsrisk, uppgav polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

– De här gastuberna kan ju orsaka väldigt stora explosioner.

Joakim Lans, inre befäl på räddningstjänsten, berättade vid 07.25 att man beslutat att låta garaget brinna ner. Det bedömdes inte gå att rädda.

– Det är ingen risk att det ska ta sig i någon annan byggnad, säger han.

Gasflaskorna kyldes ner med vatten för att inte explodera av värmen medan garaget brann. Den skytt som väntades anlända från Västerås för att skjuta sönder gasflaskorna kom till platsen, men kunde inte skrida till verket, enligt Lina Toth, samordnare på räddningscentralen.

– Flaskorna står väldigt illa till, så skytten kommer inte att kunna skjuta sönder gasflaskorna, sa hon till tidningen under förmiddagen.

Vid niotiden uppgav räddningstjänst att boende inom 100 meters avstånd från platsen evakuerats. Fyra av hushållen kommer att behöva vara evakuerade ända till torsdag.

Enligt vår reporter Martin Tholén, som liverapporterade från platsen under morgonen, hördes det små smällar i området. Troligtvis från branden.

Strax efter klockan nio uppgav räddningstjänst att containrar skulle föras till platsen. Detta för att skapa en barriär mellan branden och tågspåret så att tågtrafiken skulle kunna komma igång. Det hade högsta prioritet, enligt räddningstjänsten.

Vid tiotiden uppgav räddningstjänsten att de avvaktade på platsen. 

Strax efter klockan 10.30 var barriären som skulle ställas upp för att tågtrafiken skulle komma igång färdigställd. En container ställdes även upp för att skydda ett intilligande hus.

Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades under det mest intensiva momentet av branden. Detta då farlig rök spreds från branden. Ett beslut som hävdes klockan 10.35.

– Det verkar som om rökutvecklingen har avtagit, sa Lina Toth, samordnare på räddningscentralen till tidningen då.

Det fristående garaget ligger nära järnvägen. När branden var i det mest kritiska skeendet stängdes all tågtrafik av mellan Eskilstuna och Kvicksund. Vid 10.45 rapporterade Trafikverket att tågtrafiken åter var igång.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. I nuläget finns ingen misstänkt.

Brandorsaken är för närvarande okänd.

Vi var under onsdagmorgonen på plats och rapporterade live från arbetet med branden. Du hittar bilder och rörligt material nedan.

Här hittar du en uppdaterad version av den här nyheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa