Ankie Bandstigen är vd för Faskunge Fastigheter och styrelseordförande för STIGA Sports AB. Hon berättar i Affärslivspodden om det nya samhälle som håller på att växa upp i Borsökna på hennes initiativ.
– Målgruppen har varit unga människor i början av sin boendekarriär, säger hon i avsnittet.
2011 grundade hon Faskunge Fastigheter som sedan dess har byggt 65 radhus, kedjehus och parhus i Borsökna.
– Vi har hållit en väldigt hög försäljningstakt fram till nu. Nu står vi ju inför en betydligt tuffare konjunktur.
Faskunge har börjat erbjuda sina kunder trygghetspaket.
– Ett konkret exempel är att vi i sista etappen nu går ut och erbjuder att Faskunge kommer att stå för driftskostnaderna de två närmsta åren så länge man håller sig till den beräknade energiförbrukningen. Det är ett ansvar som vi måste och väldigt gärna vill ta.
I bostadsområdet finns det även en ny förskola och en gemensam yta, en så kallad Village Green som består av en gräsplan med grillstuga och utegym. Samhället fokuserar på trygghet och rörelse. Bakgrunden är rapporter om barn som börjar skolan utan kunna slå kullerbyttor och som har problem med koncentrationen. Ankie, som själv lekte i Borsökna som liten, vill prioritera de yngstas välmående.
– Det var självklart redan från början att vi hade ambitionen att få in en förskola i det här området, säger Ankie.
Förskolan British Mini har plats för 140-150 barn på åtta avdelningar. I april öppnade den femte avdelningen. Förskolan använder sig bland annat av konceptet ”Generation Pep Förskola” i sin verksamhet. Generation Pep är kronprinsessan Victorias och prins Daniels initiativ för att sprida kunskap och engagemang kring barn och ungdomars hälsa.
– Det går mycket bra för förskolan, säger Ankie.
Byggnationen av en fullbokad etapp bostäder pågår nu i Borsökna och nästa håller på att marknadsföras.
– Parallellt nu så planläggs mer mark som angränsar till den här så vi ser minst ett hundratal hus där. Så får vi får lyssna in konjunktur och jobba nära kommunen och se var behoven finns. Jag hoppas att vi också ska få fram hyresrätter. Fortsatt småhus i form av brf:er, men också villatomter, säger Ankie i podden.
Hon minns sin egen uppväxt i Borsökna som trygg.
– Jag och min familj gick ofta till lilla badet och badade och när man blev tonåring så gick man till stora badet och tittade på de coola men också livrädda killarna som hoppade från hopptornet.
Ankies far är Bengt Bandstigen som grundade STIGA Sports AB. Hon säger i Affärslivspodden att pappan har betytt mycket för henne genom åren.
– Pappa var superentreprenöriell, alltså på riktigt. Det går inte att beskriva med ord hur speciell han var i sin ambition att lyckas.
– Han var ett stöd för mig när man kände att man inte vågade släppa sargen riktigt.
Pappan var bland annat ett stöd när Ankie beslutade sig för att avsluta sin juristutbildning.
– Jag läste juridik i fem år och jag kom att sitta en halv tingsmeritering. Dock så kände jag att det inte var riktigt jag.
Ankie började istället känna sig hemma som entreprenör och företagare när hon startade ett rekryteringsföretag tillsammans med en kollega.
– Jag har kört mitt eget race. Jag har gått min egen väg. Jag har aldrig någonsin tänkt att STIGA och familjeföretag skulle kunna bidra till min försörjning. Så har det varit.
– Trots att det inte var en väg för mig med familjeföretaget är jag ju uppvuxen med businessprat vid köksbordet jämt. Det var en stor del av vårt naturliga sätt att umgås inom familjen och det var väldigt mycket pingisprat såklart. Det var också väldigt mycket problemlösning som min pappa ägnade sig åt.
– JO Waldner, vår pingislegend, var en nära vän till familjen. Han var ofta hemma hos oss så att visst företagande och bordtennis var en del av min uppväxt.
Ankie har ett starkt samhällsengagemang.
– Jag är inte politisk, men jag har en stark ideologi och den är inkluderande. Det är det jag vill få ut genom mitt samhällsbyggande.
Ankie har bland annat engagerat sig i satsningen Mamma United som har som målsättning att förbättra hälsan och motverka utanförskap för kvinnor med barn.
– Jag tror väldigt mycket och i högre utsträckning på samverkan mellan industrin, det privata näringslivet, kommunalägda bolag, ideella organisationer och föreningslivet.
– Om vi säger att man lägger pengar på väktare kanske man skulle kunna investera halva den pengen i organisationer som mamma United i stället och jobba med att stärka mammornas egenmakt. Vi vet att mammorna är stark kraft inom hemmets fyra väggar. Jag ser att genom mammornas egenmakt och att de får kontroll på sin egen situation så kommer vi åt barnen så att de inte behöver hamna snett.
Ankie är även engagerad i Stadsmissionen. Hon bor i Stockholm tillsammans med sin make Ulf som hon varit gift med i 30 år. Ulf kommer också från Eskilstuna. Han arbetar som konkursförvaltare.
– När jag skenar iväg med idéer så kan han hålla mig i schack, säger Ankie med ett skratt.
Ankie och Ulf har tre vuxna barn och en tax som de gärna tar promenader med på Djurgården. Ankie brukar även ha med sig hunden på jobbet. Hon säger att hon är väldigt mycket i Eskilstuna.
– Det är tveklöst så att många av mina nära relationer finns här. Båda mina föräldrar bor här.
Du kan lyssna på avsnittet i sin helhet på Affärslivspodden som finns där poddar finns.