Kriminalvården har redovisat att svenska anstalter med högsta säkerhetsklass har legat på över 100 procents beläggning sedan januari 2020. Det innebär att anstalterna tagit emot fler fångar än vad man egentligen har rum med.
Anstaltschef Peter Kjellin berättar om hur det höga beläggningstrycket påverkat anstalten.
Hur kan en anstalt vara överfull, vad betyder det i praktiken?
– På vissa avdelningar får vi ha så kallade dubbelbelagda rum. Det innebär att två intagna delar ett rum, vilket gör att beläggningsgraden överskrider 100 procent. Egentligen ska det bara vara en tillfällig åtgärd.
Hur har det gått för verksamheten sedan anstalten tvingades överskrida 100 procent beläggningsgrad?
– Det har gått förvånansvärt bra. Vi trodde att det skulle bli större problem för de intagna – alla ska egentligen ha sina egna rum, det är liksom grunden – men de har accepterat det bra. Självklart tyckte många delar av personalen i början att det var jobbigt, men det har fungerat bättre än vad jag och ledningen trodde. Den stora svårigheten har varit att lyckas hålla isär intagna som vi av olika anledningar inte vill ha tillsammans. Det kan bero på att de kommer ifrån olika gäng och nätverk som kan bli osams, det har blivit en större utmaning.
Hur har det kunnat gå så långt att anstalterna blir överfulla av fångar?
– Det ska du fråga politikerna om. En problematik jag ser är att regeringen och övriga partier i riksdagen är snabba på att försöka ta fram nya poliser, men det får konsekvenser i hela rättskedjan: åklagarämbetet, domstolsverket och vi i kriminalvården.
– Politikerna har inte klart för sig vilka effekterna är. Om alla som häktas i Sverige sitter tre dagar längre än planerat så kostar det 100 nya häktningsplatser. Jag tycker att politikerna kanske måste börja se över hela rättskedjan och inte bara titta på enskilda delar. Jag accepterar att vi behöver fler poliser för att komma till rätta med den problematik som vi har ute i samhället, men då måste man se att det inte räcker med att endast tillföra nya poliser utan att hela rättskedjan måste överses, och det har inte skett i tillräckligt hög grad.