För varmt i fabrik – anställda erbjöds glass som ursäkt

För andra sommaren i rad är arbetstemperaturen i Assa Abloys fabrik för hög under sommarveckorna. De anställda är inte nöjda med de åtgärder som sätts in.

"Tokvarmt är bara förnamnet" säger en anställd till Eskilstuna-Kuriren.

"Tokvarmt är bara förnamnet" säger en anställd till Eskilstuna-Kuriren.

Foto: Alice Ståhle

Eskilstuna2023-06-25 10:32

Det är för varmt i Assa Abloys fabrik i Eskilstuna. Enligt personal som har hört av sig till Eskilstuna-Kuriren, och som vill vara anonym, ligger temperaturerna på mellan 28 och 35 grader på arbetsytorna. Längst in där montörerna sitter är det som allra varmast. 

– Tokvarmt är bara förnamnet. Lokalerna blir som ett växthus och i fabriken där många av oss sitter och jobbar och monterar räcker ventilationen inte till. I kontorsbyggnaden är det däremot tipp-topp. När man går in där är det svalt och skönt, de sitter nästan och huttrar och fryser, säger en anställd.

Det är nu två år sedan Assa Abloy flyttade in i de nybyggda lokalerna på Kungsgatan. Redan förra året kunde man, enligt fabrikschef Mikael Nylander, konstatera att det blev för varmt i lokalerna under de varma sommarveckorna. Och i år är alltså problemet tillbaka igen.

undefined
För andra sommaren i rad är det för varmt i Assa Abloys fabrik.

Han berättar att inte heller han är nöjd med arbetstemperaturerna och säger själv att det ibland är så varmt som 30 grader i lokalerna. Enligt honom beror en del av problematiken på att Assa inte äger sina lokaler, utan hyr dem. Därför tar mer långsiktiga lösningar längre tid att implementera. Han menar också att de har legat på hyresvärden CapMan om att läget inte är hållbart.

I väntan på att de långsiktiga åtgärderna ska bära frukt har man satt in en rad åtgärder som är menade att direkt lindra situationen för de anställda. Mikael Nylander säger att de bland annat erbjuder vätskeersättning och att man har utökat möjligheterna för de anställda att flexa, alltså att själv välja mellan vilka tider man jobbar.

undefined
"Tokvarmt är bara förnamnet" säger en anställd till Eskilstuna-Kuriren.

– Samtidigt förlänger vi pauserna och har infört fler raster för de anställda. Vårt pausutrymme är en luftkonditionerad yta där man kan svalka av sig och fylla på med vätskeersättning. Sedan har vi köpt in fläktar så att i stort sett varje medarbetare har en egen fläkt för att få det lindrigare vid sin arbetsplats. En del kör ju truck men alla som har monterings- och paketeringsjobb har fläktar, säger Mikael Nylander.

Personal som vi har varit i kontakt med upplever att åtgärderna inte räcker till.

– De har skjutit arbetstiderna en timme bakåt så att vi kan börja jobbet halv sex och gå hem kvart över två. Men ska vi behöva gå upp mitt i natten för att kunna sköta våra jobb? Från början var förslaget att vi fick ta från vår flextid när vi gick hem tidigare för att det var för varmt.

Enligt Arbetsmiljöverket är det i första hand arbetsgivaren som är ansvarig för temperaturen på arbetsplatsen – oavsett om lokalerna hyrs av en hyresvärd eller inte. Det ligger också på arbetsgivarens bord att kontrollera att arbetsplatsen över huvud taget kan uppfylla de krav som finns på en bra inomhusmiljö. En av de saker som då behöver tas hänsyn till är bland annat hur sommarvärme kan påverka klimatet.

– Det görs en massa saker men det är klart; vi är inte i mål. Sedan rår vi inte över allting, vi har en fastighetsvärd som vi är beroende av för att kunna göra lite mer långsiktiga lösningar, säger Mikael Nylander.

Vår källa, som vill vara anonym, berättar också att de erbjudits gratis Piggelin som ursäkt. Men en glasstund är en klen tröst för de som arbetar i en alltför varm fabrik.

– Alla känner likadant men det är få som törs säga något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!