Bubbel-experten ger sina bästa tips inför nyår

Är du osäker på vad du ska servera för dryck på nyårsfirandet? Lugn, tidningen tog ett snack med Chatrin Jakobsson, ägare av Blommor och brie – och bubbel-expert.

Chatrin Jakobsson äger Blommor och brie på Wäsby magasin.

Chatrin Jakobsson äger Blommor och brie på Wäsby magasin.

Foto: Fanny Juhlin

Eskilstuna2022-12-30 21:02

Chatrin Jakobsson är ägare av butiken Blommor och brie på Wäsby magasin. Utöver det har hon ett stort intresse för bubbel och ger nu sina bästa dryckestips inför nyårsmiddagen.

– Som välkomstdrink, om man har något tilltugg i form av ost eller liknande, då skulle jag ta något piggt och fräscht bubbel. Pet nat till exempel, det är mousserande vin som är mer naturligt och enklare. Det är inte lika hårda bubblor och det kan vara bra när man ska ta första glaset. Den upplevs som lättare att dricka. Den ligger runt 150 kronor på Systembolaget.

undefined
Chatrin Jakobsson har ett stort intresse för bubbel.

På nyårsmiddagen är det ofta vanligt att svenskar äter till exempel oxfilé, hummer eller andra tunga rätter. Då har Chatrin Jakobsson tips på vad som passar bäst till varmrätten.

– Då behöver man ett bubbel som står upp mot det. Ju mer tillagade rätter med fett och proteiner ju tyngre drycker ska man ha. Om man då inte vill köpa champagne kan man ta till exempel crémant. Den är ofta gjort på samma druvor som en champagne vilket gör att stilen blir lika, men den jäser inte lika länge, säger hon.

Hon rekommenderar crémant även till förrätten, om man äter en tyngre rätt som till exempel toast Skagen.

När det väl kommer till efterrätten menar Chatrin Jakobsson att något sötare bubbel är att föredra, allra helst ska det vara sötare än själva efterrätten.

– Drycken ska alltid vara sötare än efterrätten för att det inte ska bli beskt. Till exempel Innocent bystander som har låg alkoholhalt, vilket är superbra den tiden på dygnet. Den kostar 169 tror jag, men vill man ha något ännu billigare så funkar Asti cinzano också. Folk kommer inte att dricka lika mycket till efterrätten heller eftersom det är så sött.

undefined
Till desserten ska man ha ett bubbel som är sötare än det som ska ätas menar Chatrin Jakobsson.

Väl vid tolvslaget menar hon att man inte ska lägga ned några större pengar på sitt bubbel. Detta eftersom fokuset inte kommer ligga på drycken utan på allt som händer runt omkring.

– Man har då ätit och druckit hela kvällen. Om man har råd och är nykter tycker jag absolut att man ska skåla in det nya året i champagne, men det är lite att kasta pengar i sjön. Då är en cava hur bra som helst. Fokuset är inte på drycken utan mer på att krama om alla och kolla på raketer, då ska det vara något billigare.

För den som vill ha ut maximalt av sitt bubbel har Chatrin Jakobsson ytterligare ett tips. Det spelar nämligen roll vilket glas man dricker ur.

– Vad som händer när man dricker ur ett vanligt champagneglas är att man drar ihop hela munnen, då upplevs bubblet som mycket syrligare. En pet nat eller prosseco har inte så hög syra så det kan man servera i ett klassiskt champagneglas.

undefined
Chatrin Jakobsson äger Blommor och brie på Wäsby magasin.

När det gäller det tyngre bubblet, som passar bäst till varmrätten, är däremot inte det klassiska champagneglaset att föredra.

– Om man har en jättemogen champagne, där bubblorna är nästintill obefintliga, så kan man ha en rödvinskupa. Drycken är fortfarande så pass komplex att den måste öppna upp sig för att aromerna ska nå näsan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!