Göta hovrätt anser att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt och fastställer även straffet på tre års fängelse.
Däremot anser hovrätten att rättegångskostnaderna för försvaret och målsägarbiträdet ska betalas av staten, och inte av läkaren själv. Detta då mannens ekonomiska förhållanden "förmodligen kommer att påverkas avsevärt under tiden som han avtjänar straffet".
Mannen, som fram till att han häktades i höstas arbetade som verksamhetschef och överläkare vid Mälarsjukhuset, försattes på fri fot efter huvudförhandlingen i hovrätten. Det väckte frågor om huruvida han skulle frias från misstankarna, något som nu alltså inte sker.
Läkaren har genom hela processen hävdat att det inte skett någon sexuell aktivitet mellan honom och målsäganden. Han och försvararen har kritiserat åklagaren för att han inte genomfört olika utredningsåtgärder, som att säkra övervakningsfilmer och hämta in restaurangens nota. Han har även varit kritisk mot att inga DNA-undersökningar kunnat göras på honom och målsägaren till följd av en sen polisanmälan.
Hovrätten bemöter kritiken med att konstatera att åtgärderna hade kunnat vara av betydelse, men att utredningen även utan dessa åtgärder kan hålla för en fällande dom.
I likhet med tingsrätten anser hovrätten att målsägaren är trovärdig.
"Av de uppgifter som Sekretess A lämnat framgår tydligt att hon visade sitt avståndstagande när [verksamhetschefen] kysste henne i köket och tog på hennes bröst. Det kan inte ha undgått [verksamhetschefen] att Sekretess A inte var intresserad av någon fysisk kontakt av sexuell natur. [Verksamhetschefen] har således företagit den sexuella handlingen väl medveten om att Sekretess A inte deltog frivilligt. Han har därmed agerat med uppsåt", skriver hovrätten.
Överläkaren har varit avstängd från sitt arbete inom Region Sörmland men har uppburit lön, åtminstone fram till tingsrättens fällande dom. Göta hovrätt har inte lyckats få klarhet i om mannen kommer att förlora sitt jobb till följd av domen, och har inte vägt in ett eventuellt avskedande när påföljden bestämts.
Domen kan överklagas fram till den 7 mars.