Efter tidningens artikel om att granbarkborredrabbat virke skickas till Asien fick undertecknad frågor från prenumeranter om varför det skickas till Asien. Lars Ahlberg, vd för Woodrow management AB, skickar granbarkborredrabbat virke till Kina via Eskilstuna kombiterminal och han förklarar hur det ligger till.
– Kina importerade under 2020 cirka 60 miljoner kubikmeter timmer, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Cirka 18 miljoner kom ifrån Europa, främst Tyskland, Österrike och Tjeckien, berättar Lars Ahlberg.
Timret går till sågverksindustrin där man sågar fram plank och bräder på samma sätt och ändamål som i Sverige.
– Barkborretimmer sågas av de stora skogskoncernerna i Sverige men en del exporteras även till Tyskland och Baltikum.
Granbarkborren har sedan sommaren 2018 haft historiskt höga populationer, betydligt högre än till exempel efter stormarna Gudrun och Per. Orsaken är den extremt torra och varma sommaren 2018 vilket ledde till rekordstora barkborrepopulationer 2018 och 2019, framförallt i södra Sverige. Åtgärdsarbetet i skogsbruket var mycket omfattande.
Är försäljningen utomlands tillfällig eller kommer det att se ut så här framöver?
– Hur länge detta kommer fortsätta är mycket beroende av angreppen av barkborrarna. Fram i höst får vi se vilket resultat årets svärmning kommer att ge, förklarar Lars Ahlberg.
Från och med 2020 omfattar bekämpningsområde stora delar av Götaland och Svealand. Inom bekämpningsområdet gäller förstärkta regler för upparbetning och utforsling av granvirke från angripna skogar. Under 2020 minskade granbarkborrepopulationen kraftigt och i samband med att grundvattennivåerna återställs förväntas läget inför 2021 bli mindre än i fjol.
Gör man plank och brädor av barkborrdrabbat virke även i Sverige?
– Ja, i väldigt stor utsträckning. Eftersom barkborretimmer är billigare än normaltimmer så är det en mycket lukrativ affär. Mycket av det som sågas av detta timmer går till USA där virkespriserna är mycket attraktiva, avslutar Lars Ahlberg.
Granbarkborren har med sig en blånadssvamp in i trädet som efter några veckor missfärgar veden, vilket kan ses i utkanten av stammarna när träden är fällda.
Läget i Sveriges skogar är fortfarande allvarligt och sommarens väder är avgörande för hur den fortsatta utvecklingen kommer att bli.