Elisabeth och Torbjörn saknade egna barn, men hade genom syskon och syskonbarn ändå en stor familj och såg de 19 syskonbarnbarnen som sina egna. När Torbjörn, 94 år gammal, avled i december 2017 gjordes en bouppteckning där det framgick att makarna tolv år tidigare upprättat ett testamente som innebar att deras gemensamma kvarlåtenskap skulle fördelas jämnt bland syskonbarnbarnen.
Testamentet gav den då 90-åriga Elisabeth fri förfoganderätt över makens egendom under återstoden av hennes liv. När hon själv avled skulle makens kvarstående egendom tillfalla hans arvingar. Vid bouppteckningen stod det klart att parets samlade tillgångar uppgick till närmare 1,5 miljoner kronor.
Men när Elisabeth, som då hunnit bli 92 år gammal, avled i mars 2020 var pengarna borta. Kvar på hennes två bankkonton fanns två kronor och tjugo öre.
Det skulle visa sig att Elisabeth redan samma dag som bouppteckningen efter maken slutfördes, på Sparbanken Rekarne, upprättade en fullmakt. Som fullmaktshavare utsågs sambon till en nära släkting. Sambon, en kvinna i 50-årsåldern som tidigare hjälpt det äldre paret med att betala räkningar, gavs därigenom full tillgång till Elisabeths bankkonton.
Bara dagar senare inleddes en minnesutredning som resulterade i att Elisabeth i april samma år diagnosticerades med demens. Samtidigt började stora summor pengar flöda ut från hennes konton. Som mottagare stod den nära släktingen och sambon.
Kontoutdrag visar på mängder av transaktioner till sambons konton varje månad. Under augusti 2018 gjordes 13 utbetalningar på mellan 10 000 och 29 000 kronor, i september 18 utbetalningar på mellan 5 000 och 20 000 kronor. Under en vecka i oktober 2018 plockades en halv miljon kronor ut från ett sparkapitalkonto i sju överföringar, varav den största på 300 000 kronor gick till den nära släktingens konto.
Elisabeths bankkort användes samtidigt för köp av smycken och kläder för tiotusentals kronor, och 60 000 kronor sattes in på olika online-kasinon.
Kvar på sparkapitalkontot, som innehållit drygt 600 000 kronor, fanns efter ett halvår en krona och fyrtiosju öre. Saldot på privatkontot, dit Torbjörns egendom på drygt 700 000 kronor överförts, var i april 2018 närmare 800 000 kronor. Ett år senare återstod 843 kronor, och vid Elisabeths död i mars 2020 endast 73 öre.
Samtidigt som familjen började förstå vidden av det som skett dök ett sedan tidigare okänt testamente upp. Det påträffades i ett bankfack som öppnats i Elisabeths namn i maj 2018. Som testamentsvittnen fanns signaturer från två för familjen främmande personer.
I det nya testamentet hade de 19 syskonbarnbarnen, mellan 14 och 30 år gamla, strukits helt. Arvslotten skulle i stället delas mellan tre andra släktingar, varav hälften skulle tillfalla mannen vars sambo är kvinnan i 50-årsåldern.
Åsa, systerdotter till Elisabeth och företrädare för dödsbodelägarna enligt det första testamentet, berättar att hon och andra familjemedlemmar vid ett tillfälle fattade misstankar mot sambon.
– Min moster har prenumererat på Eskilstuna-Kuriren i alla år, men plötsligt kom ingen tidning. I samma veva fick hon ett brev där hon hotades med vräkning från hyresvärden. När jag ringde upp och frågade vad det var frågan om sa de att det var fjärde gången de inte hade fått pengar för hyran, säger hon.
Åsa konfronterade sambon som förklarade att hon hade missat ett par fakturor, och därefter snabbt löste betalningen. När Elisabeth ett halvår senare avled, och släktingarna började förstå vidden av vad som pågått, trodde de först inte att det kunde vara möjligt.
– Det fanns absolut ingenting kvar, inte ens pengar till begravningen. Vi välkomnade henne med öppna armar, och litade på henne fullt ut. Det var en chock att hon kunde göra så här, säger Åsa.
– Jag kan fortfarande titta på kort av moster och morbror och tänka på hur de skulle ha känt om de visste vad de blivit utsatta för. De var så fina människor och levde verkligen för sina syskonbarn och -barnbarn. Det är en stor sorg för hela familjen, men samtidigt en lättnad att moster var lyckligt ovetandes om vad som pågick bakom hennes rygg.
Tillsammans med en annan släkting åkte hon hem till sambon och konfronterade henne. Båda två uppger för tidningen att det slutade med att sambon erkände att hon stulit pengarna.
– Hon sa att hon skämdes och att hon hade tänkt att det skulle bli mycket mer. Jag tolkade det som att hon spelade och skulle vinna tillbaka pengarna. Vi tror att hon hade ett missbruk. Det var många saker som pekade på att allt inte stod rätt till. Men hon förnekade att hon skulle ha haft något med testamentet att göra, säger Åsa.
Tidningen har varit i kontakt med personerna som bevittnade signeringen av det nya testamentet. De är båda före detta vänner till sambon, men säger sig idag ha sagt upp kontakten. De beskriver samstämmigt hur hon frågade om de kunde tänka sig att ställa upp som testamentsvittnen. Mötet ägde rum vid Kristi himmelsfärd 2018 hemma hos Elisabeth. Närvarade gjorde, utöver Elisabeth, sambon och de två vännerna.
– Jag tyckte att det var väldigt konstigt att hon skulle lägga sig i, men hon övertalade mig och sa att hennes sambo hade gjort så väldigt mycket för sin äldre släkting. När jag tänker på det idag så inser jag ju hur naivt det var att inte förstå vad hon var ute efter, men när vi fortfarande var vänner kunde jag inte tänka mig det. Samtidigt fanns det ju någonstans i bakhuvudet, säger en av de före detta vännerna.
De säger båda två att de uppfattade det som att Elisabeth visste vad hon gjorde. Men även det andra vittnet minns vännens känsla av att något ändå inte stod rätt till.
– Jag kommer så väl ihåg att hon säger till mig efteråt, att det vi har gjort idag känns inte okej. Det gick inte att sätta fingret på vad det var, men jag minns att hon upplevde att det inte kändes bra, säger hon och fortsätter:
– När jag såg ditt meddelande så var min första tanke: Det förvånar mig inte. Jag blir bestört och förbannad, men det förvånar mig inte.
De beskriver sambon som en person som i perioder har haft det mycket svårt ekonomiskt, men som alltid har velat ge sken av att ha haft mycket pengar.
– Hon ville ha mer och mer och mer hela tiden. Det var en ständig hunger efter pengar, och det var liksom aldrig nog, säger en av dem.
– Så här i efterhand har jag insett att hon inte har några skrupler alls, att hon gör allt för pengar. Jag har ingen kontakt med henne längre just på grund av att hon har försökt lura även mig på pengar, säger den andra.
Tidningen har i flera dagar utan framgång sökt sambon. Den nära släktingen säger till tidningen att varken han eller sambon vill svara på några frågor.
– Det har vi inga kommentarer till. Det har ju inte ens blivit någon polissak av det här, så det kan vi inte säga något om, säger han.
Men polissak har det blivit. Redan i maj 2020 polisanmäldes sambon, och en förundersökning om misstänkt trolöshet mot huvudman inleddes. Den 6 augusti i år lämnades utredningen över till åklagarkammaren i Eskilstuna.
– Det är i allra högsta grad en aktiv utredning, och det finns planerade utredningsåtgärder framöver. Någon närmare information än så kan jag inte ge med hänsyn till förundersökningssekretess, säger kammaråklagare Miona Green som leder förundersökningen.
För familjen har den värsta chocken lagt sig. Utöver sorgen kvarstår en besvikelse gentemot Sparbanken Rekarne som man anser borde ha gjort mer för att stoppa det som pågick. Flera familjemedlemmar tidningen pratar med ifrågasätter hur en 90-åring, som kort därefter diagnosticerades med demens, kunde få bankens hjälp att upprätta en fullmakt och hur alla hennes pengar kunde föras över till fullmaktsinnehavaren utan att någon från banken reagerade.
– Banken säger att de inte har kunnat göra något med hänvisning till fullmakten. Det som är gjort är gjort och det som har hänt har hänt, men vi känner oss djupt frustrerade över att man som bank kommer undan med att utfärda en fullmakt och sedan inte följer upp när det gäller gamla och sköra människor. Att göra så här mot en person är så grovt, men från bankens sida verkar man inte höja på ögonbrynet, säger Åsa.
Enligt Sparbanken Rekarnes vd Annika Helg kan hon inte kommentera enskilda fall.
– Vi som bank upprättar inga fullmakter. Vi tillhandahåller fullmaktsblanketter, men gör det på uppdrag av fullmaktsgivaren som utser en fullmaktshavare, säger hon.
Kort efter upprättandet av fullmakten diagnosticerades Elisabeth med demens. Vad har banken för rutiner kring att försäkra sig om att den som vill upprätta en fullmakt är vid sina sinnens fulla bruk?
– Vi tillhandahåller aldrig en fullmakt på uppdrag av någon som vi bedömer är dement. Det är också så att om vi får vetskap om att en kund med fullmakt lider av demens så återkallar vi fullmakten omedelbart.
Som mest gjordes 18 överföringar på sammanlagt 185 000 kronor till fullmaktshavarens konton under en och samma månad. Larmar inte bankens övervakningssystem vid den typen av plötslig aktivitet?
– Vi förhåller oss till penningtvättslagens regelverk kring hur vi är skyldiga att granska penningtvättstransaktioner. När det gäller hur vi monitorerar och bevakar transaktioner för kunder kan jag inte gå in på detaljer kring hur det fungerar av sekretesskäl.
Borde inte det här ha fångats upp?
– Vi förhåller oss till penningtvättslagens regelverk kring hur vi är skyldiga att granska penningtvättstransaktioner. När det gäller hur vi monitorerar och bevakar transaktioner för kunder kan jag inte gå in på detaljer kring hur det fungerar av sekretesskäl.
Anser du att ni som bank på något sätt har agerat fel?
– Om en kund är missnöjd finns det alltid möjlighet för kunden att kontakta den aktuella bankens klagomålsansvariga för att få sitt ärende prövat.
Fotnot: Elisabeth, Torbjörn och Åsa är fingerade namn. Av hänsyn till den pågående polisutredningen och att ingen är dömd för brott har tidningen valt att inte uppge namnen på de inblandade.