Det säger Anton Andreasson, miljöinspektör med inriktning livsmedel vid Eskilstuna kommun.
– Om det är någon i kökspersonalen som drabbats av till exempel vinterkräksjuka är det viktigt att spåra vad den personen gjorde på jobbet innan den blev sjuk. Skalade personen potatis eller preparerade något annat? Det är viktigt att veta för att stoppa smittspridning.
Hittills i år har Eskilstuna kommun fått in 36 ärenden rörande misstänkt matförgiftning. Förra året utreddes 52 ärenden och året dessförinnan 32 stycken. Känslan hos Anton Andreasson och hans kollegor är att antalet fall ökar för varje år.
– Vi vet ju inte om det beror på att fler anmäler eller att det är så att fler verkligen blir matförgiftade. Men i genomsnitt får vi in några anmälningar varje månad.
Blir man matförgiftad är det viktigt att göra sin anmälan till kommunens miljökontor så snabbt som möjligt. Dels för att spåra den eventuella smitta, dels för att förhindra att fler blir sjuka.
– Vi går ut och gör en kontroll. Vi tittar bland annat på kylförvaring och förhör oss om personalen är frisk, säger Anton Andreasson.
Ibland tas också prover på maten. Detta sker emellertid inte särskilt ofta eftersom den aktuella anrättningen sällan finns kvar. Därför går det sällan att bevisa exakt vad som orsakat matförgiftningen.
– Oftast är rutinerna intressantare. Hur länge maten står framme, när maten lagades och hur den kyldes ner, varmhållning och så vidare.
Tidigare hade Eskilstuna kommun riktade inspektioner på just julbord. Nu var det några år sedan sist.
– Vid våra vanliga kontroller frågar vi alltid om julbord. Det är inte mer annorlunda att servera julbord jämfört med annan mat, men det man bör tänka på är att det ska finnas lämplig förvaring och kapacitet att servera flera rätter än vanligt.
Anton Andreasson går själv ofta ut och äter.
– Man ska inte utgå från att det behöver vara farligare att äta ute på restaurang än hemma, säger han.