Efter allt tågstrul – nu kommer lövhalkan också

Eskilstuna har fått sin beskärda del av tågstrul det senaste året. Som lök på laxen kommer nu också lövhalkans årstid till våra trakter. "Första veckan i november blir det som värst", hälsar Trafikverket.

Sätten att förebygga lövhalka är flera. Här används en lövblås. Andra metoder är att högtrycksspola rälsen eller lägga ut en sandblandad gel.

Sätten att förebygga lövhalka är flera. Här används en lövblås. Andra metoder är att högtrycksspola rälsen eller lägga ut en sandblandad gel.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Eskilstuna2022-10-25 18:08

Tågpendlare och andra rälsburna resenärer i Eskilstuna har varit hårt prövade det senaste året. Mängder av tåg har varit försenade eller inställda. Den största orsaken har varit personalbristen som MTR dragits med sedan de tog över Mälartåg från SJ för snart ett år sedan.

Men det finns också andra problem som kan ställa till det i tågtrafiken. Ett av dem kommer att kulminera om ett par veckor – lövhalkan.

– Den börjar i norra Sverige och tar sig söderut. Första veckan i november kommer det att bli som värst i Sörmland, säger Sören Stark, nationell samordnare för beredskapsplaner på Trafikverket.

Lövhalkan uppstår av att löv och barr landar på spåret, särskilt när det blåser och regnar. De krossas av tågens hjul och bildar en hal gegga. Det gör att tågen får svårt att både accelerera och bromsa.

På stambanorna där många tåg passerar är problemen färre, men på spår med mindre trafik är det värre.

– Sträckan mellan Sala och Eskilstuna är ett sådant exempel. Där finns flera områden där vi jobbar mycket förebyggande, säger Sören Stark.

undefined
Blöta höstlöv som faller ner på spåren ställer till det för tågtrafiken.

Han har i många år jobbat med att analysera och förebygga problemen med lövhalka och har hört kritiken från resenärerna många gånger.

– Jag vet hur snacket går: "Hur kan de inte vara förberedda? Varför gör de inget?" Men vi ÄR förberedda och vi gör massor av saker. 

Det förebyggande arbetet sker på flera sätt. Ett är att högtrycksspola bort sörjan med varmvatten. Runt Eskilstuna används i stället en sandblandad gel, som läggs ut för att öka friktionen på problematiska sträckor, exempelvis i uppförsbackar samt vid tågsignaler och perronger där tågen ofta kör i låg hastighet.

De senaste fyra veckorna har 132 tåg i området som sträcker sig mellan Gävle i norr och Norrköping i söder på något sätt berörts av lövhalkan. I snitt blev de fyra minuter försenade. De allra flesta förseningar handlade dock bara om några sekunder.

Men lövhalkan kan också få allvarligare konsekvenser. Sören Stark berättar att ett tåg för ett par veckor sedan blev helt stående i närheten av Avesta och till slut fick bärgas bort. Under tiden blev många andra tåg längs sträckan påverkade.

– Hala spår är en väldigt liten del av alla förseningar. Men om vi inte hade gjort allt detta preventiva arbete hade vi haft betydligt större problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!