– Vi ökar nu den polisiära närvaron i Eskilstuna och arbetar med synlighet för att skapa trygghet och ta emot tips och vittnesuppgifter, samt att kunna hantera eventuella ytterligare händelser. Vi har även stärkt vår utredningsorganisation för att fortsätta det intensiva utredningsarbetet, säger Christer Sjöqvist, som är chef för lokalpolisområde Eskilstuna, till polisen.se.
Under natten till måndagen anlades ett 20-tal bränder i Eskilstuna och minst 25 fordon förstördes – händelser som gett eko även på riksplanet. Polisen arbetar bland annat efter tesen att bränderna är en missnöjesyttring för att polisen varit aktiv mot kriminella. Man har bland annat frihetsberövat nyckelpersoner och gjort beslag av narkotika.
– Det som inträffat i Eskilstuna är allvarligt. Dåd som dessa skapar stor otrygghet i samhället. De anlagda bränderna är en attack mot rättssamhället och i förlängningen mot demokratin. Vi står enade och stärker den lokala närvaron i Eskilstuna vid behov, säger rikspolischef Anders Thornberg.
Även räddningstjänsten har förhöjd beredskap i Eskilstuna. Inför måndagskvällen stod man väl rustad.
– Vi har byggt upp lite extra i kväll. Om det skulle braka loss igen har vi extrapersonal som är stand by. Det handlar om ledningsstöd i beredskap som kan bistå mig. Om det blir många händelser på samma gång, då trycker jag på knappen så kommer de, säger Frank Granath som är inre befäl vid Räddsam Mälardalen.
De brandmän som arbetar i yttre tjänst hade också förberett sig, om det skulle bli många bränder samtidigt.
– De har organiserat sig på fler enheter så att de kan dela upp sig och åka till olika brandplatser om det behövs. De kan åka tre och tre eller två och två, beroende på hur många bränder det blir. Vi har även förstärkt med fler pulversläckare till de mindre bilarna, fortsätter Granath.
Hur har snacket gått inom räddningstjänsten efter bilbränderna?
– Det verkar i första hand vara ett hot mot polisen, men vi är oroliga för vad som händer härnäst. Om det blir värre.
Måndagskvällen blev dock lugn. Inga larm om brander ringdes in alls förrän strax efter klockan ett på natten. Då brann två mopeder och en cykel i Årby i Eskilstuna, en brand som tros vara anlagd.
– Det var en fullt utvecklad brand, bara skeletten av fordonen är kvar, säger Frank Granath.
Polisen misstänker att de finns ett samband mellan Årbybranden och de tidigare bränderna.
– Det kan man tänka sig att det hänger ihop och är en smitta från söndagen, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl på polisen.
Branden i Årby var såvitt känt den enda i Eskilstuna under natten mot tisdagen. En förklaring kan vara den ökade polisiära närvaron, tror Mikael Ehne.
– Det avskräcker en del. Det är ju olämpligt att tända på om vi är på plats.