Entreprenören Aram, 23: "Jag kallar det mini wish"

Eskilstuna kommun registrerar i snitt två nya företag om dagen under 2021. Strängnäsbon Aram Manhal, 23, är en av många utlandsfödda entreprenörer som fått hjälp av Nyföretagarcentrum i Eskilstuna. Han startar nu e-handelsföretaget Arfamami.

23-årige Strängnäsbon Aram Manhal är en av de många utlandsfödda entreprenörer som startar företag med hjälp av Nyföretagarscentrum.

23-årige Strängnäsbon Aram Manhal är en av de många utlandsfödda entreprenörer som startar företag med hjälp av Nyföretagarscentrum.

Foto: Sali Kamal

Eskilstuna2021-07-10 04:45

Förra årets företagstrend fortsätter hålla i sig, med råge. Under det första halvåret 2021 har över 40 000 företag registrerats och slår därmed nytt rekord, det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

Eskilstuna kommun har länge toppat den dystra listan över högst arbetslöshet i landet, men invånarna i Eskilstuna visar upp en stark entreprenörsanda, detta genom att toppa listan över kommunerna med flest nystartade företag 2021. Hittills i år har kommunen ökat 36 procent jämfört med motsvarande period i fjol, det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

undefined
Urban Wallin är verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum Eskilstuna.

– Bland dessa företag är 40 procent kvinnor och 50 procent utlandsfödda, säger Urban Wallin verksamhetsledare vid Nyföretagarcentrums i Eskilstuna.

Strängnäsbon Aram Manhal, 23, är en av de många utlandsfödda entreprenörer som valt att följa sin dröm. Han kommer ursprungligen från Irak och kom till Sverige för 14 år sedan. Han har studerat flygplansteknik men har alltid sett sig som en entreprenör. I maj startade han företaget Arfamami som ska verka inom import och e-handel.

– Tanken bakom företagsnamnet är att det symboliserar min familj. Jag har tagit de två första bokstäverna i allas förnamn. Ar, som i Aram. Fa, som min mamma Faiza. Ma, som min pappa Manhal. Mi, som min syster Mirna. Jag tycker det var ganska kreativt av mig, säger han och skrattar.

2014 kom han i kontakt med Nyföretagarscentrum och sedan dess har de har hjälp honom med allt ifrån att utveckla affärsidéer, skattefrågor och vad man ska tänka på när man startar upp ett företag.

– Hela affärsidén växte fram efter att jag jobbat på ett finansbolag på Malta. Under tiden på Malta fick jag erfarenhet av att sälja och när jag kom hem till Sverige igen började jag läsa på internet, säger han.

Affärsidén går ut på att man beställer varor som idag finns i Sverige – men utan något varumärke.

– Man kan kalla det "mini wish", säger han.

undefined
Aram Manhal tror, precis som många andra, att e-handeln kommer fortsätta växa.

Det är samma produkter som till exempel Jysk, Rusta eller Elgiganten säljer.

– Skillnaden är att de beställer varor, sätter ett märke på produkten och slutligen prissätter – vilket resulterar i att priset oftast blir högre. Min tanke är att jag importerar samma varor från Kina som jag sedan säljer här i Sverige – men utan varumärke, förklarar han.

För att veta vilka bolag han ska använda sig av så har han gjort flera provbeställningar från Kina.

– Transporten är den värsta och största utmaningen för mig. Detta eftersom transporten från Kina varken är billig eller snabb – om man väljer fel bolag, förklarar han.

undefined
Ett urval av de varor som Aram Manhal importerar från Kina.

Nu i dagarna ska han börja bygga upp hemsidan – något han ser fram emot. Framtidsplanen är att kunna livnära sig på företaget och e-handeln är något han verkligen tror på. Redan nu finns planer på att så småningom kunna öppna upp i Europa.

– Jag har ramlat flera gånger, men jag reser mig upp och lär mig någonting av det. Om man tror på någonting så ska man kämpa för det, säger han.

Nyföretagarcentrum i Eskilstuna jobbat hårt med att nå målgruppen med utländsk bakgrund – vilket syns i statistiken.

– I vanliga fall brukar vi nu vara sommarlediga, men behovet av hjälp bland utlandsfödda är väldigt stor nu. I juni visar Eskilstuna kommun en helt fantastisk ökning på 40 procent jämfört med föregående år, säger Urban Wallin.

Nyföretagarcentrum:

Nyföretagarcentrum ger dig som funderar på att starta eget företag, eller redan har startat, kostnadsfri rådgivning. De har erfarna rådgivare som hjälper dig med din affärsidé, frågor kring budget, marknadsföring eller vad du vill som rör ditt företagande. 

De erbjuder även rådgivning, seminarier och utbildningar för utrikesfödda.

www.nyforetagarcentrum.se/eskilstuna/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!