Hon vill professionalisera Sveriges skyddade boenden

Entreprenören Maria Fischer gästar Affärslivspodden för ett samtal om bland annat mentorskap och hennes nya karriär som affärsängel.

Affärslivspodden spelades in på Valvet i Eskilstuna där Maria Fischer har en coworking space.

Affärslivspodden spelades in på Valvet i Eskilstuna där Maria Fischer har en coworking space.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2022-11-30 07:30

Maria Fischer driver sedan 2017 företaget Safe Homes and Care som erbjuder hot- och våldsutsatta personer skyddat boende på uppdrag av socialtjänsten eller polisen. 

– Det har alltid funnits med mig ett engagemang och ett driv att göra social omsorg bättre och mer individanpassad, säger hon i Affärslivspodden.  

Avsnittet spelades in på Valvet i Eskilstuna där Maria har en coworking space. Hon är ordförande i den nystartade Stiftelsen för insats skyddat boende som vill professionalisera Sveriges skyddade boenden.

– Det har saknats en röst för utförare som inte är grundade i ideella organisationer. De ideella organisationerna har två riksförbund kan man väl säga, Unizon och Roks.

Maria menar att Sverige under de senaste åren har blivit mer våldsamt och att våldsproblematiken dessutom har blivit mer komplex. Tidigare handlade mycket om våld i nära relationer medan man idag behöver arbeta med allt från gängkriminalitet till partnervåld. 

– Där är det ju viktigt att ta höjd för skyddsinsatsen skyddat boende att man möter väldigt många olika typer av våldsutövare. Det kan vara gängkriminella. Det kan vara kulturella och hedersrelaterade kontexter. Det kan vara våld i nära relation. Det finns ett väldigt spann. 

Vad kan man göra från det offentligas sida för att det ska bli bättre, tycker du? 

– Ja, men jag tänker att dels vara medveten om att för att kunna få individer att lämna om det nu är destruktiva utifrån gängkriminalitet eller om det är utifrån andra miljöer och då så måste man vara införstådd med att dels så är det en process som behöver få ta sin tid. Man ska starta ett helt nytt liv helt enkelt och det gör man inte på ett par tre månader utan man behöver stöd och genom hela den processen och man behöver vara medveten om att ja, det kostar en del initialt för liksom socialtjänsten då som placerar, men över tid så har man igen det med råge skulle jag vilja säga. 

Förutom att Maria driver det egna företaget Safe Homes har hon på senare tid även börjat investera i andra bolag genom Social Invest by Fischer som startades förra året. 

– Jag tycker att det är väldigt roligt att se andra affärsidéer, andra entreprenörsteam eller entreprenörer utvecklas.

Maria är engagerad som mentor i Nyföretagarcentrums mentorprogram. Det började med att hon för två år sedan själv fick en mentor i form av den erfarne managementkonsulten Göran Hogestadh. Hon tyckte att det var mycket bra att ha honom som mentor och tänkte att hon själv också ville ge något tillbaka genom att ställa upp som mentor åt andra. 

– Sedan har det ju också varit så att jag tycker det är så otroligt kul att få inspireras av de här nya företagarna. 

Maria tycker att en bra ledare ska vara inlyssnande. 

– Jag tycker att det är viktigt att vara inlyssnande, tydlig kommunikation, tydlig i förutsättningar, att involvera och sedan också tro väldigt mycket på individens förmåga och vilja att ta ansvar och med god kunskap kunna göra ett bra resultat. 

Maria är adopterad och kom till Sverige när hon var tre år. Hon har sedan bott i Skogstorp hela livet förutom cirka ett år då hon jobbade i England. Hon tycker att barndomen i Skogstorp var bra, men menar att det även fanns en dålig sak på orten i form av segregation. Det fanns inte så många personer med utländsk bakgrund i Skogstorp förutom de som var adopterade. Hon upplevde även att nynazismen var ganska framträdande under 90-talet. Hon säger i podden att det påverkade henne genom att hon lärde sig att ta vissa motgångar och att anpassa sig. 

– Jag har alltid tyckt om människor och tyckt att alla människor har lika värde och att det måste månas om och så. Sedan tycker jag att det är roligt att leda andra. Tidigt när jag var ung hade jag en grupp för adopterade ungdomar tillsammans med en tjej. 

Maria var då i 17-årsåldern och gruppen, som hade stöd av Studiefrämjandet, bestod av ett 20-tal ungdomar som träffades för att till exempel titta på film eller diskutera. Ungdomarna fick bland annat ett bidrag från SIDA för att göra en utställning om sina ursprungsländer och erfarenheter. Maria var även engagerad i Adoptionscentrum på nationell nivå. 

Maria tycker fortfarande att det är viktigt med mångfald och skulle gärna se att det fanns fler personer med utländsk bakgrund i företagens styrelser. 

– I många rum är det absolut en ökad mångfald vad det gäller kön eller jämställdhet, men vi är fortfarande lite för lågt representerade var det gäller mångkulturella. 

Vad gör du på fritiden? 

– Ja, jag jobbar ju ganska mycket, men när jag är ledig så tycker jag om att vara hemma. Jag tycker om mitt hem och jag tycker om att spendera tid med mina barn och min hund. 

Maria är 43 år och bor tillsammans med sina båda söner som är 17 och 18 år gamla. Hon säger att de har vuxit upp med en mamma som jobbat mycket. 

– Jag studerade när de var ganska små, vilket jag tyckte var jättebra för då var det så flexibelt. 

– Familj utifrån mina föräldrar och barnens mormor och morfar har ju varit helt ovärderliga där de har verkligen varit inne och stöttat. 

Du kan lyssna på avsnittet i sin helhet på Affärslivspodden som finns där poddar finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!