I onsdags kom de första rapporterna om att den sällsynta fågeln setts vid kraftvärmeverket på Kungsgatan. En av dem som begav sig dit var Lasse Eisele som kunde fånga fågeln på bild.
– Det var kanske ingen jätterusning men en strid ström av fågelskådare var på plats, berättar han.
Leif Carlsson, vice ordförande i Ornitologiska klubben i Eskilstuna, beskriver det inträffade som mycket ovanligt.
– Även om den dyker upp med viss regelbundenhet får man ändå beskriva det som en mindre sensation.
Härfågeln återfinns i stora delar av Europa, framför allt de östra delarna, samt Asien och Afrika. Den har en vacker orangefärgad fjäderdräkt och när den är exalterad reser den en fjäderplym på huvudet.
– Det är en väldigt spektakulär fågel som med sin långa näbb är specialiserad på att plocka efter föda i djurspillning. För oss som är roade av fågelskådning är möjligheten att få se den något av en högtidsstund, säger Leif Carlsson.
Han tror att den fågel som nu synts i Eskilstuna har "kommit ur kurs".
– Under sträcktiden så händer det av någon anledning att en fågel flyttar åt fel håll. Den borde haft näbben riktad söderut. Men samtidigt kan man inte bortse från att en fågel agerar individuellt, precis som vi människor gör.
En av de fågelskådare som tagit sig till värmeverket för att få syn på härfågeln är Kenneth Tens från Västerås som tidningen träffar på plats under fredagsförmiddagen.
– Jag var här i går också men ännu inte lyckats se den.