Från skällsord till skryt – nördens uppsving är här

Att vara en nörd har en helt ny innebörd i dag jämfört med för tjugo år sedan. Lingvisten Alexander Katourgi tror att revanschen och återtagandet av ordet kan kopplas till den vita mannens trygga status i samhället.

"I dag säger nördar med stolthet att de är besatta av den-och-den subkulturen. Besatthet är ju något man i allmänhet ser som något negativt, men som nördighet ses det som ett specialintresse och positivt", säger Alexander Katourgi, doktorand i svenska vid Lunds universitet.

"I dag säger nördar med stolthet att de är besatta av den-och-den subkulturen. Besatthet är ju något man i allmänhet ser som något negativt, men som nördighet ses det som ett specialintresse och positivt", säger Alexander Katourgi, doktorand i svenska vid Lunds universitet.

Foto: Privat, Nora Lorek/TT

Eskilstuna2022-09-23 19:15

1998 skrevs ordet nörd in i Svenska akademiens ordlista, Saol. Då beskrevs det som nedsättande. 2006 ändrades definitionen till "ibland nedsättande" och 2015 gjordes den senaste uppdateringen – för att inte säga uppgraderingen:

"nörd substantiv ~en ~ar ⟨vard.⟩ person som har ett stort special­intresse och som där­för kan verka ngt enkel­spårig."

En anledning till ordlistans uppdatering kan vara det så kallade Nörduppropet som NTI gymnasiet låg bakom 2012. Genom en namninsamling listade man då uppdaterade definitioner av ordet och riktade sig direkt till Saol för en förändring.

Skolan hävdade då att "nördarna är de som driver utvecklingen och samhället framåt" och ville helt enkelt återerövra begreppet.

undefined
NTI gymnasiet finns bland annat i Eskilstuna.

Alexander Katourgi, som doktorerar i svenska vid Lunds universitet, säger att det inte är ovanligt att definitionen av ett ord utvecklas över tid. Däremot verkar det vara vanligare att man lanserar nya ord för att höja något eller någons status.

– Där har man det typiska exemplet med när man började använda begreppet lokalvårdare istället för städare för att det skulle låta finare, eller att vi säger rom istället för zigenare eftersom det uppfattas som extremt kränkande, säger han.

Att det gick att förändra värderingen i begreppet på så relativt kort tid, och över huvudtaget, tror Alexander Katourgi handlar om den grundställning som den ursprungliga nörden kan antas ha.

– Sinnebilden av nörden är ju en vit man och de har alltså överlag någon slags stabilare ställning i samhället än vad exempelvis en rom har. Därför kan man kanske unna sig att ta tillbaka den termen på ett enklare sätt, säger Katourgi.

Till skillnad med andra ord som har, eller försöker göra en liknande resa, anser han att man nu kan använda ordet nörd utan att vara rädd att någon ska ta illa vid sig.

– Till exempel så finns det homosexuella som kan kalla sig själva för bög eller flata, samtidigt som det finns blandade åsikter om huruvida heterosexuella ska få använda de orden eftersom det kan låta kränkande på grund av ordens historia. Min uppfattning är att det inte finns någon sådan diskussion om ordet nörd, det har blivit väldigt neutralt, säger han och tillägger:

– Om man försöker använda det kränkande så låter man bara konstig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!