Hällbygisslans skräck: “Skulle kasta ut kroppsdelar”

På torsdagen inleddes rättegången mot de två män, 24 och 31 år gamla, som den 21 juli tog två kriminalvårdare som gisslan på Hällbyanstalten. Inför rätten berättade båda målsägande om skräcken när gisslantagarna gick till attack. “Jag tänkte att det här är dagen jag dör”, säger en av dem.

“Jag tänkte att det här är dagen jag dör”, sade en av de kriminalvårdare som togs gisslan på Hällbyanstalten i somras.

“Jag tänkte att det här är dagen jag dör”, sade en av de kriminalvårdare som togs gisslan på Hällbyanstalten i somras.

Foto: TT/EK-grafik

Eskilstuna2021-11-05 07:39

Strax efter klockan tio på torsdagsförmiddagen äntrade de åtalade säkerhetssalen på Attunda tingsrätt utanför Stockholm där den första av fyra planerade rättegångsdagar hölls. Försedda med handfängsel och midjebälte, och eskorterade av fyra kriminalvårdare vardera, leddes männen, som sedan tidigare avtjänar 18-åriga fängelsestraff för mord, in i salen.

Rättegången inleddes med yrkanden och sakframställan från åklagare Frida Hamberg, målsägarbiträden och försvarsadvokater.

Frida Hamberg inledde med att redogöra för skeendet den 21 juli. Hon spelade därefter upp övervakningsfilmer bakom stängda dörrar och visade upp gisslantagarnas egentillverkade vapen, däribland två plastknivar försedda med rakblad och en penna med en vass metallbit fäst i ena änden.

Åklagaren läste även ur det handskrivna kravbrev som påträffades i 31-åringens cell dagarna efter gisslansituationen där han motiverar gisslandramat med att de intagna på anstalten behandlas illa. Han skriver bland annat att “vi kommer inte prata utan låta svärdet föra vår talan”.

Enligt förhandlare som stod i kontakt med gärningsmännen ska flera hot om våld ha förekommit. En av männen ska bland annat ha sagt att om gisslan, som var vikarier, “varit ordinarie personal hade jag slaktat dem”.

Efter lunch fortsatte rättegången med förhör med målsäganden, som båda berättade om skräcken under det utdragna förloppet och svårigheterna med att återgå till ett normalt liv.

En av dem, en kvinnlig kriminalvårdare som började jobba på anstalten i våras, berättade att dramat började med att hon och kollegan fick ett samtal från 24-åringen som bad om värktabletter. När de öppnade för att lämna över tabletterna blev de i stället överfallna av de beväpnade männen.

Hon beskrev vidare hur kollegan i tumultet lyckades slå larm. När anstaltens interna vaktstyrka därefter försökte ta sig in i rummet ska en av männen ha skrikit åt dem att “backa, annars skär vi halsen av dem”.

När gisslantagarna senare begärde en helikopter och stora summor pengar ska de ha hotat med att “kasta ut kroppsdelar” om de inte fick igenom sina krav.

– De pratade flera gånger om att de inte var rädda för att döda och att de båda hade mördat, säger hon under förhöret och beskriver situationen som extremt hotfull och aggressiv.

– Jag var livrädd att de skulle göra något.

Även den andra kriminalvårdaren började på anstalten under våren och gick därefter en teoretisk kriminalvårdsutbildning innan han återvände till anstalten. Gisslansituationen inträffade under hans tredje dag tillbaka på jobbet.

Han beskrev hur gisslantagarna hotade att skära dem med sina egengjorda vapen och att han chockades svårt under förloppet.

– Det var som att det spelades upp en film. Jag tänkte att det här är dagen jag dör, säger han.

På frågan om hur han mår idag berättade han att händelsen påverkat honom djupt.

– Jag går i terapi och får behandling för min PTSD. Det här har format mig, och jag kommer säkert inte bli exakt samma person som tidigare.

Männen står åtalade för människorov, grov utpressning, våld mot tjänsteman och grovt hot mot tjänsteman. De har via sina försvarare meddelat att de i huvudsak erkänner gärningarna, men bestrider att de haft uppsåt att skada gisslan.

Rättegången fortsätter under fredagen med förhör med de tilltalade.

Gisslandramat på Hällby

Strax efter lunch den 21 juli larmas polisen om en gisslansituation på Hällbyanstalten.

En särskild insats inleds och både regionala och nationella insatsstyrkan, en polishelikopter och en mängd polispatruller kallas till platsen.

Under flera timmar förhandlar man med gisslantagarna som initialt kräver en helikopter och stora summor pengar. 

Efter cirka 7 timmar släpps en ur gisslan i utbyte mot 20 kebabpizzor. Ytterligare två timmar senare släpps den andra gisslan och gärningsmännen kan gripas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!