Stockholms tingsrätt har dömt ett 40-tal personer som i varierande grad gjort sig skyldiga till ekonomisk brottslighet, bland annat brott mot aktiebolagslagen, bokföringsbrott, bedrägerier, penningstvättbrott och försök till ovanstående.
Åtta personer döms till fängelsestraff i mellan fyra år och nio månader, och flera av dem får näringsförbud i upp till sju år.
Ett 30-tal personer, däribland Eskilstunabon som är i 20-årsåldern, döms till villkorligt straff, i flera fall kombinerat med dagsböter. Sex av de åtalade frias.
Lönegarantin, kring vilken brottsligheten kretsat, innebär i korthet att staten (via länsstyrelserna) betalar ut innestående lön till arbetstagare när arbetsgivaren försatts i konkurs. En av tingsrätten utsedd konkursförvaltaren prövar fordringarna och arbetstagarna försäkrar på heder och samvete att uppgifterna stämmer.
Det aktuella fallet inbegriper fem aktiebolag som försattes i konkurs 2017-2019, där hundratals arbetstagare beviljades lönegaranti. Bolagen var verksamma i Stockholmstrakten och utförde bland annat byggtjänster, byggstädning och skönhetsvård. Ett av bolagen kom aldrig så långt att det fastställdes några summor som skulle betalas ut, till 14 personer, och där döms de inblandade för försök till diverse brott.
Staten betalade ut 9,1 miljoner kronor i lönegaranti till anställda i de övriga fyra bolagen. Nästan hälften, 4,4 miljoner kronor, hamnade hos ett 40-tal personer, med fingerade anställningsavtal, som i verkligheten aldrig hade utfört några jobb för bolagen.
Flertalet av de påstådda arbetstagarna fick behålla en mindre del av de summor som kom in på deras konton. Resten fördes över till en eller flera personer som i sin tur vidarebefordrade eller tog ut pengarna i kontanter.
I härvan finns flera idrottsmän, däribland Eskilstunabon. Tillsammans har de flera SM-guld, deltagande på EM, spel i sina idrotters högstadivisioner och landskamper på meritlistorna.
Eskilstunabon, som inte livnär sig på sin idrott men spås en ljus framtid, har förklarat sin inblandning på följande sätt. Han åt middag med några kompisar på en restaurang när en i sällskapet fick ett telefonsamtal. Den som ringde erbjöd jobb i byggbranschen till någon som var över 18 år. Han var den ende i sällskapet som var över 18, han var "lite intresserad av ett byggjobb" och tackade ja.
Eskilstunabon skickade över sina person- och bankuppgifter samt en bild på sitt id-kort. Lönen diskuterades aldrig, inte heller vad han förväntades göra, eller när han skulle börja.
Efter en tid fick han in 10 000 kronor på sitt konto och blev samtidigt kontaktad av "kompisen" som sa att det hade blivit ett felskick, och att han skulle returnera pengarna med Swish. Ytterligare en tid senare fick han ett brev om att han var uppsagd. Det tyckte han var märkligt eftersom han aldrig jobbat och saknade anställningsavtal. Kompisen gav dock lugnande besked och sa att det bara var och skriva på uppsägningen.
När Eskilstunabon fick drygt 61 000 kronor i lönegaranti insatt på sitt konto säger han sig ha börjat undra vad han var inblandad i. Drygt 50 000 förde han över, i enlighet med "kompisens" instruktion, som "lån" till två personer och resten fick han behålla själv.
Tingsrätten anser inte att det går att bevisa att Eskilstunabon visste att han var en kugge i ett lönegaranti-bedrägeri. Däremot borde han insett att pengarna han fick kom från brottslig verksamhet och han döms för penningtvättsbrott. Straffet blir villkorlig dom och 40 dagsböter á 130 kronor. Straffvärdet motsvarar två månaders fängelse. Enligt tingsrätten saknas det anledning att befara att Eskilstunabon kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.
I likhet med de andra som felaktigt tagit del av lönegarantimedel har eller kommer länsstyrelsen kräva pengarna tillbaka. För Eskilstunabon rör det sig om drygt 60 000 kronor.
Tingsrätten skriver att brottsligheten som innefattar mängder av osanna och falska handlingar varit noga planlagd och satt i system. "Vidare har brottsligheten riktats mot ett välfärdssystem som är ägnat att trygga arbetstagares inkomster".
En av de åtalade är spårlöst borta. Han är häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst. Den konkursförvaltare som hanterat lönegarantin i flera av bolagen är brottsmisstänkt och utreds av Ekobrottsmyndigheten.