Arbetsgivarorganisation Svensk handel går ut och varnar för falska 500-kronorssedlar som är i omlopp. Under 2020 ökade antalet rapporter om falska 500-lappar lavinartat till Svensk handels säkerhetcenter för att sedan minska efter sommaren. Nu har det tagit ordentlig fart igen.
– Nästan hela landet är drabbat, vi får in flera anmälningar i veckan. Främst i Mälardalsregionen och nedåt i landet, förklarar Nina Jelver.
Har ni fått in anmälningar från butiker i Eskilstuna om falska 500-lappar?
– Ja det har vi, absolut. Saken hör till att alla butiker inte anmäler in till oss, utan kanske bara till polisen. Men när vi har en uppgång som den vi får rapporterad till oss nu, så är omfattningen betydligt större än den vi ser. Det finns ett stort mörkertal.
Majoriteten av de falska sedlarna uppges vara av sämre kvalitet och saknar vattenstämpel alternativt säkerhetstråd. Även papperskvaliteten avviker från äkta 500-lappar. Trots att sedlarna många gånger är av bristfällig kvalitet är det svårt att upptäcka att de är falska. Svensk handel tror att den minskade kontanthanteringen inom handeln har en stor roll i att färre falska 500-lappar upptäcks. Kunskapen om hur en äkta sedel känns och ser ut kan i vissa fall vara begränsad, vilket bedragare försöker utnyttja.
– Om jag ska ge ett sätt för att kontrollera om 500-lappen är falsk så skulle det vara att man ser kungakronor på sedeln som ska växla till KR när man vickar på 500-lappen. Det är ingen som har lyckats kopiera detta, menar Nina Jelver och tillägger:
– När 200-lappen kom fick vi in anmälningar om falska sådana, men nu rör det sig endast om falska 500-lappar, fast det är många anmälningar.
Svenska handel informerar butiker att om man upptäcker en falsk sedel ska man inte ta emot den. Informera i stället innehavaren att sedeln i fråga antingen är skadad, saknar en del detaljer eller känns annorlunda och att man därför inte kan ta emot den. Fråga om kunden har en annan sedel eller om hen kanske kan betala med kort.
Nina Jelver förklarar att man inte att beslagta sedeln eller ingripa mot innehavaren då detta är förenat med stor risk. Om man har kommit i kontakt med en falsk sedel genom att ha upptäckt och nekat köp eller tagit emot en falsk sedel ska händelsen polisanmälas direkt och även till Svensk handels säkerhetscenter.