Fysiska evenemang med flera deltagare drabbades hårt när coronapandemin bröt ut – vigslar och bröllopsfester var inget undantag.
Antalet vigslar i Svenska kyrkan i Eskilstuna gick ner från 28 till 22 mellan 2019 och 2020. Fram till slutet av augusti i år har endast 10 vigslar förrättats.
– Vi har haft en hel del ändringar och ombokningar under förra året och i år, men några har ändå valt att boka men i mindre skala, säger Joel Hanborg, som arbetar med bokningar och kyrkobokföring i Eskilstuna pastorat.
Sundbyholms slott, eftertraktat hos såväl konferens-, fest- som bröllopsgäster, har märkt av ett kraftigt uppsving i bokningarna inför nästa år.
– Jag kollade just i systemet för 2022. Alla lördagar under maj, juni, juli och augusti – utom Diggilohelgen – är tingade för bröllop. Då har jag bara tittat på sällskap över 70 personer, som bokat den stor festvåningen Riddarsalen, säger bolagets vice vd Christin Widerberg.
Sundbyholms slott har 109 hotellrum och under sommarmånaderna, som också är högsäsong för vigslar, utgör intäkterna från bröllopsevenemang en betydande del av omsättningen.
– Sedan pandemin bröt ut har många blivande brudpar skjutit på festplanerna, men sådant tryck på bokningar som vi upplever nu har vi aldrig varit med om tidigare. Vi får även förfrågningar om datum för bröllopsfester i veckodagarna, något som är väldigt sällsynt.
Bröllop betraktas inte som en allmän sammankomst, ändå är det en hel del restriktioner att ta hänsyn till.
– Det har inte varit helt enkelt och även efter lättnader i restriktionerna har det blivit några samtal till polisen för att dubbelkolla vad som gäller. Trängsel är fortfarande inte okej och vi dukar för maximalt åtta personer kring ett bord, säger Christin Widerberg.
I skrivande stund tillåts 300 sittande deltagare på ett inomhusevenemang. Under september har regeringen flaggat för att släppa på restriktionerna ytterliggare.
– Steg två, som innebar att restriktionerna ökade från 8 till 50 personer inomhus i slutna sällskap, var viktigt för oss. Nu har vi bra rutiner för att hantera festsällskap och de allra flesta är bra på egenansvar.
Sundbyholms slott har också märkt av att allt fler bröllopssällskap gärna vill boka in sig redan från fredag.
– Dels önskar somliga att ha vigseln på en fredag, men många vill hinna träffas och mingla med släkt och nära en dag extra.
Varför tror du att Sundbyholm är så eftertraktat hos blivande brudpar?
– Många vill nog åt den vackra slottsmiljön och så finns det också flera vackra kyrkor i närheten. Jäders kyrka är väldigt populär, men för de som vill går det bra att viga sig här på plats utomhus. Då möblerar vi med bänkar och bygger upp ett altare och en blomsterbåge.
Till nästa år hoppas så klart Christin Widerberg på ett bättre covidläge och att restriktionerna lättat ännu mer.
– Vi och många andra håller tummarna för att 2022 blir det stora bröllopsåret, där människor tillåts dansa till sent, mingla och festa.
– Bröllop innebär mycket känslor och två släkter som ska lära känna varandra måste kunna få göra det på riktigt i stället för att betrakta varandra på avstånd.