Hyrläkare anmäls – kan utgöra en patientsäkerhetsrisk

En manlig hyrläkare fick lämna sin tjänst på en vårdcentral i Eskilstuna efter bara en dryg månad. Enligt verksamhetschefen kan läkaren utgöra en fara för patienterna.

Den anmälda läkaren jobbar inte kvar på den aktuella vårdcentralen i Eskilstuna.

Den anmälda läkaren jobbar inte kvar på den aktuella vårdcentralen i Eskilstuna.

Foto: TT

Eskilstuna2021-04-26 13:19

Verksamhetschefen på en regional vårdcentral i Eskilstuna har anmält en hyrläkare till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det finns enligt anmälaren flera tecken på att den aktuelle läkaren som är i 70-årsåldern utgör en patientsäkerhetsrisk.

När misstankarna mot läkaren uppdagades tidigare i år fick han omedelbart avsluta sina uppdrag på vårdcentralen.

Trots att läkaren bara hann tjänstgöra en dryg månad var det enligt IVO-anmälan mycket gick fel.

En journalgranskning av läkarens mottagningsbesök har genomförts och resultatet är nedslående. Läkarens journalföring beskrivs som "synnerligen bristfällig, kortfattad och ofta med svepande formuleringar".

Även hans praktiska arbete ifrågasätts. 

Läkarens "slutsatser tyder inte alltför sällan på bristande kunskap/oförmåga att dra korrekta slutsatser, initiera lämpliga provtagningar/utredningar/ordinationer. Han har i princip aldrig sett till att själv följa upp patienterna, ej heller att ordna med relevanta uppföljningar hos patienternas ordinarie läkare".

 Läkaren ska, trots upprepade tillsägelser, inte ha försäkrat sig om patienternas identitet genom att be dem legitimera sig och han bedöms ha varit "relativt frikostig med förskrivning av sömntabletter på vaga grunder".

IVO-anmälan innehåller ett flertal exempel på läkarens agerande.

Vid ett tillfälle skrev läkaren ut sömnmedel till en ung, och för honom okänd, kvinna som tidigare nekats medicinen av ordinarie läkare. Konsultationen skedde i väntrummet.

En äldre och svårt hjärtsjuk kvinna sökte vård för andfåddhet. Hon fick sin medicinering av blodförtunnande medel, som ska förhindra blodproppar, halverad. Läkaren gjorde det efter "en illa underbyggd misstanke om biverkningar" står det i anmälan.

En och en halv vecka senare kom kvinnan tillbaka med bland annat andnöd. Läkaren ska då ha uppgett att "det har sannolikt hänt något förra veckan, det kan ju vara en liten propp i hjärtat". Läkarens föreslog att kvinnan skulle äta en halv grapefrukt varje morgon. Blev det inte bättre på två veckor skulle patienten återkomma och få en remiss till medicinavdelningen.

En man som sökte för en sårig hudförändring ordinerades hydrokortisonkräm, vilket inte hjälpte. Patienten hörde av sig igen efter ett par veckor och remitterades till hudkliniken. Där startade man omedelbart behandling mot hudcancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!