Hyrläkaruttåget – så slår det mot Mälarsjukhuset

Vissa verksamheter har inga hyrläkare, andra har en stor andel inhyrd kompetens. Regionens beslut att göra sig av med hyrläkarna slår ojämnt mot hälso- och sjukvården. På tidigare svårt överbelagda kirurgen andas personalen morgonluft – även utan hyrläkare.

Region Sörmlands beslut att kraftigt minska på antalet hyrläkare på Mälarsjukhuset, övriga sjukhus och på vårdcentralerna slår ojämnt. Läkarföreningen håller ögonen på utvecklingen. "Om en av tre läkare på en avdelning får gå innebär det betydligt mer arbete och utökad arbetstid för de som blir kvar", konstaterar ordföranden, Eskilstunaläkaren Malin Bohlin.

Region Sörmlands beslut att kraftigt minska på antalet hyrläkare på Mälarsjukhuset, övriga sjukhus och på vårdcentralerna slår ojämnt. Läkarföreningen håller ögonen på utvecklingen. "Om en av tre läkare på en avdelning får gå innebär det betydligt mer arbete och utökad arbetstid för de som blir kvar", konstaterar ordföranden, Eskilstunaläkaren Malin Bohlin.

Foto: Sörmlands Media

Eskilstuna2024-01-05 04:46

Malin Bohlin är läkare inom operations- och intensivvården på Mälarsjukhuset. Hon är också ordförande i Sörmlands Läkarförening. Hon konstaterar att de snabba förändringarna på läkarsidan nu slår olika hårt mot sjukhusens avdelningar och mot primärvården. Exakt hur förändringarna drabbar hälso- och sjukvården är lite för tidigt att säga.

– Där jag jobbar märker vi ingen skillnad. Vi har inga hyrläkare, medan verksamheter med mycket hyrpersonal på långtidskontrakt kan få det besvärligt. Där blir det ju betydligt högre arbetsbelastning, mer helg- och jourarbete för de fasta läkarna innan regionen kan anställa nya. 

– Vi har ju inte så väldigt många hyrläkare i regionen, men procentuellt kan det alltså vara en stor andel läkare på samma arbetsplats som nu slutar eller redan har slutat. Är de tre distriktsläkare på en avdelning och en får gå innebär det betydligt mer arbete och utökad arbetstid för de som blir kvar.

undefined
Läkarföreningens medlemmar klagar inte i onödan utan biter ihop och stretar på, konstaterar deras Sörmlandsordförande.

Malin Bohlin och övriga styrelsen i Läkarföreningen är självklart oroliga för hur medlemmarna har det på jobbet. 

– De är ju inte sorten som klagar utan alla biter ihop och jobbar på. Och att diskutera saken är inte aktuellt från ledningens sida. Att vi minskar hyrpersonalen är i grunden bra, men det är tråkigt att se att det görs på ett annat sätt på läkarsidan än med hyrsjuksköterskorna.

Då, för ett knappt år sedan, satsades delar av de pengar som sparades på hyrsyrrorna på regionens egna sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor i sjukhusens 24/7-verksamheter. De gavs extraersättningar på motsvarande cirka 40 miljoner kronor per år. 

– Ingen satsning på läkarna tyvärr. Men vi får väl se vilka verksamheter som nu drabbas hårdast och vilka synpunkter vi får in från medarbetarna.

Kliniken för kirurgi och urologi tillhör de avdelningar på Mälarsjukhuset som fick skarpast kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, under förra årets rikstäckande granskning. Med vidhängande krav på lösningar på allvarliga personalbrister och överbeläggningar.

undefined
Överläkare och verksamhetschef Ninos Oussi på kirurgkliniken håller med Läkarföreningen om att det är klokt att minska antalet hyrläkare, men att det måste göras under ordnde former. "Regionen behöver se över behovet av läkare innan man stänger dörren för alla inhyrda kollegor."

Överläkare Ninos Oussi är verksamhetschef på kliniken. Han berättar om ett positivt halvår. Något behov av hyrläkare har han inte längre.

– Vi har haft hyrläkare, men de slutade vid årsskiftet och vi har inte ansökt om anstånd att få behålla dem. Den typ av specialistläkare vi blev av med har vi i stället utbildat internt med hjälp av hyrläkarna. Vi har fortsatt behov av erfarna specialister, men har flera nyanställningar på väg in. Det handlar om att bättre ta tillvara personalens kompetens, och att anställa duktig hyrpersonal – precis vad vi gjort.

Kirurgen har på ett halvår kunnat gå från 18 vårdplatser till 30. Ninos Oussi är stolt.

– I somras under semestertiden kunde vi ha tolv vårdplatser öppna. I dag hade vi 34 patienter på avdelningen. Efter sex månader kan vi hantera mer än dubbelt så många. Vi har inte tvingats till en enda uppsägning sen i somras. 

Han vågar sig på att hävda att kirurgen har en personal som trivs ihop, som jobbar i uppskattade team och som andas framtidstro.

– Sen har vi mycket kvar att jobba med innan vi uppfyllt Ivos krav. Vi har fortfarande överbeläggningar. Men de hanteras på ett helt annat sätt nu, och det är de små segrarna som gör att vi alla håller humöret och modet uppe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!