Camillas goda gröna jul – klassiker på nytt sätt

Mandelbollar med västerbottenost som doppas i vegansk senapsmajonnäs, vintersallad med spetskål, apelsin och saffran – och klassisk skinka. Så ser en jultallrik som faller kocken Camilla Hoffman i smaken ut.

Kocken Camilla Hoffman slår ett slag för en grönare jul. "Julbord kan bli väldigt tungt, jag tar in fräscha sallader och gör innovativa varianter av klassikerna", säger hon.

Kocken Camilla Hoffman slår ett slag för en grönare jul. "Julbord kan bli väldigt tungt, jag tar in fräscha sallader och gör innovativa varianter av klassikerna", säger hon.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2020-12-05 13:25

– Det behöver inte vara allt eller inget, jag äter själv kött ibland. Men julbord kan bli väldigt tungt, jag tar in fräscha sallader och gör innovativa varianter av klassikerna, säger hon och dekorerar kött-, förlåt, mandelbollarna med grönkål.

Det är tio plusgrader och strålande sol, men julstämningen infinner sig snabbt i köket som fram till 1965 var en skolsal. Camilla Hoffman, maken Pontus och barnen Lily, Penny och minstingen Sally, två månader, bor i Järshammar skola utanför Stora Sundby, en lantlig idyll som gjord för släktens julfirande. Hur många man blir i år är oklart, men i vanlig ordning är det kocken och hennes syster som ser till att de gröna inslagen tar plats.

– Fast mormor tyckte att mandelbollarna var spännande och Penny gjorde tummen upp.

Annars är det glutenfria brödet med russin barnens favorit.

– Lily tycker att det smakar jul. Och de älskar rå-pepparkaksbollarna.

Sista rätten att placeras på köksön är de glaserade morötterna som vid första anblicken liknar prinskorvar. I själva verket påminner smaken om revbensspjäll. Det, och övriga recept kommer från kursen Camilla Hoffman höll på ABF Sörmland förra julen. I samma lokaler öppnade hälsocaféet "Camilla naturligtvis" i våras. Menyn domineras av rawfood och veganskt men filosofin är densamma som när det vankas julmat.

– Jag vill laga mat som man blir glad av. 

Camillas julrecept:

undefined
"Juliga mandelbollar med västerbottenost gör jag varje år och det uppskattas av alla. Passar fint med en klick grov stark senap".

Mandelbollar med västerbottenost, ca 40 st

100 g sötmandel

1,5 dl Västerbottenost

1,5 dl ströbröd, (2 dl om du använder glutenfritt ströbröd) 

0,5 gul lök, finhackad

1 msk senap

1 tsk torkad timjan

1 tsk salt

1 krm peppar och ev. kryddpeppar

3 ägg

Gör så här: 

Mixa mandeln till ett grovt mjöl, riv osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken. Blanda ingredienserna i en bunke. Låt smeten svälla i 10 minuter. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen. Koka upp 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar. Lägg i bollarna, låt småkoka/sjuda i 5 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett durkslag. Låt svalna något. Stek dem gyllene i en stekpanna i 1 dl neutral olja och en klick smör.

undefined
Glaserad morot toppad med rökt mandel och grönkålschips. "Grönkålschips är härligt frasiga och får en fin smak när de är rostade. Njut som ett tilltugg eller som tillbehör på julbordet".

Glaserad morot toppad med rökt mandel 

500g späda morötter

Glaze

2 msk lönnsirap

1 msk tamarisoja (glutenfri)

1 msk olivolja

1 krm spiskummin

1 krm chipotle chilipeppar eller rökt paprikapulver

1-2 krm liquid smoke (smaksak)

1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad, ev lite salt

Topping

1 dl rökt mandel, grovhackad

Grönkålschips

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, skrubba rent eller skala morötterna. Blanda alla ingredienser till glazen. Lägg morötterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla på glaze. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter eller tills de fått färg. Pensla ytterligare några gånger under tillagningen. Sätt på grillvärme under de sista 5 minuterna för extra färg.

undefined
Vintersallad med spetskål, apelsin, saffran och russin. I bakgrunden skymtar det glutenfria julbrödet med russin.

Vintersallad med spetskål, apelsin, saffran och russin, ca 6-8 bufféportioner

300 g spetskål

0,5 dl olivolja 

2 msk ofiltrerad äppelcidervinäger, tex. Kung Markatta

1 tsk flingsalt 

1 g saffran (2 paket) 

0,5 dl russin 

1 röd chili, finhackad 

2 apelsiner 

40 g machésallad 

1 msk flytande honung 

0,5 dl pumpakärnor, torrostade

Gör så här:

Strimla kålen tunt, gärna med mandolin. Blanda olja, vinäger, salt och saffran. Vänd runt kål, russin, chili och lite finrivet apelsinskal (endast det orangea) i vinägretten. Låt stå minst 10 min. Skär bort skalet från apelsinerna, skär ut skinnfria klyftor. Blanda kålen med machésalladen och fördela allt på ett serveringsfat, pressa över lite saft från resterna av apelsinerna. Ringla på honungen och strö över pumpakärnorna.

Glutenfritt julbröd med russin, två små bröd

500g glutenfri havremjölk eller annan växtbaserad mjölk

20g jäst

100g dadelsirap

300g bovetemjöl

50g maizena

50g russin

3 tsk brödkryddor

3 tsk pomerans

2 tsk malda kryddnejlikor

1 tsk ingefära

40g psylliumfröskal

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom psylliumfröskal till en slät deg, använd en visp. Tillsätt psylliumfröskalen under vispning så inga klumpar bildas. Låt degen jäsa i 2 timmar i en bunke täckt med plastfolie. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Ta upp degen, forma till två små limpor, pudra över lite bovetemjöl. Grädda i 45 minuter. 

undefined
De råa pepparkaksbollarna är en barnfavorit: "De smakar precis som pepparkaksdeg, fast godare och nyttigare".

Råa pepparkaksbollar

2 dl mandel eller mandelmjöl

1 msk rapsolja eller kallpressad kokosolja

4 tsk pepparkakskryddor

2 msk honung eller lönnsirap

4 urkärnade dadlar

1 krm salt

Gör så här:

Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren, om du inte använder det färdigmalda mandelmjölet förstås. Tillsätt olja, dadlar, sötning, pepparkakskryddor och salt. Mixa till en slät deg. Rulla till bollar och rulla dem sedan i kakao, kokos eller annat strössel. För lyxigare variant kan man doppa bollarna i mörk choklad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!