Den 11 juni körde en 34-årig man på ett rådjur i Skogstorp i Eskilstuna. Först den 14 juni anmälde mannen olyckan. I förhör säger han att en annan bilist sett olyckan och stannat. Den andra bilisten påstod sig vara jägare och erbjöd den 34-åriga mannen att ta hand om rådjuret. 34-åringen, som i förhör säger att hans telefon var urladdad, körde då vidare. Någon anmälan inkom inte till polisen förrän 34-åringen själv ringde in tre dagar senare. 34-åringen åtalas nu för brott mot jaktlagen men nekar till brottet.
Enligt lag ska den som kört på vilt omgående anmäla olyckan till 112 och markera ut olycksplatsen. Markeringen kan ske med en specifik "viltolycksremsa" eller med en halsduk eller platspåse. Därefter kan man köra vidare.
– Man kan inte vänta tre dagar med att anmäla – inte ens vänta till man kommer hem. Har man ingen telefon med sig tar man sig till närmsta telefon, kanske i en bensinmack, eller knackar på ett bostadshus, säger Fredrik Bergh, informationssekreterare på Nationella viltolycksrådet, NVR.
De djur som omfattas av lagen är björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. De kallas ibland för "kronans vilt", berättar Fredrik Bergh. Anmälan ska göras oavsett om djuret blir kvarliggande efter olyckan eller om det springer iväg.
Enligt statistik från NVR sker en viltolycka var åttonde till nionde minut i Sverige. I Eskilstuna kommun är olyckor med rådjur vanligast och redan i år har 263 fall registrerats.
– Många blir skärrade när de kört på ett vilt och vet inte vad de ska göra. Men man behöver inte vara orolig – så länge man anmäler omedelbart har man inte begått något brott, säger Fredrik Bergh.
För att undvika att råka ut för en viltolycka menar Fredrik Bergh att man som förare bör använda sunt förnuft och respektera varningsskyltar. Vidare tycker han också att man ska lära sig lite om vilka djur som finns i ens närområde och hur de beter sig. Exempelvis ska man tänka på att vildsvin och rådjur sällan går ensamma, därför ska man vara försiktig om man ser ett ensamt djur. Något annat man kan tänka på är att djur rör sig mest i gryning och skymning.
– Man får inte tro att djuren bara är i skogen, utan de närmar sig i högre grad tätbebyggda områden, för där finns det mat, avslutar Fredrik Bergh.