Abd Al-Haqq Kielan grundade 1999 samfundet Svensk islamisk samling (SISAM). Samfundet har därefter bytt namn två gånger, först till Svenska islamiska församlingarna (SIF) och därefter till dess nuvarande namn, Svenska islamiska samfundet (SIS).
SIS samlar idag 24 statsbidragsberättigade muslimska församlingar över hela landet, däribland Eskilstuna stora moskén i Årby. Medlemsantalet i samfundet uppgår, enligt egen uppgift, till över 34 500 medlemmar.
Liksom för många andra trossamfund är statsbidrag, utöver medlemsavgifter, en viktig inkomstkälla för SIS. Statsbidragen, i huvudsak så kallat organisationsbidrag, betalas ut kvartalsvis från Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. Syftet är att stödja lokal religiös verksamhet. Pengarna kan användas till bland annat lokalhyra, driftkostnader och anställdas löner.
Storleken på bidraget står i relation till storleken på samfundet och baseras på antalet medlemmar och övriga regelbundna deltagare som redovisas av samfunden och församlingarna.
De senaste fem åren har SST betalat ut 300 miljoner kronor i organisationsbidrag till ett 50-tal samfund med olika trosinriktningar. SIS har under samma period erhållit 11,5 miljoner kronor. Det årliga stödet har ökat från drygt 800 000 kronor 2016 till drygt 3,1 miljoner 2021.
Samfundet får, i egenskap av centralorganisation, använda upp till tio procent av bidragspengarna till sin verksamhet. Resten portioneras ut till församlingarna. Sedan 2016 har pengar betalats ut till 30 församlingar runtom i landet, däribland Al-Huda och Eskilstuna stora moské och Islamiska föreningen i Oxelösund.
Eskilstuna stora moské har som exempel erhållit 458 000 kronor mellan 2016 och 2020. Fördelningen av årets pengar har ännu inte offentliggjorts.
Till skillnad från storleken på bidraget, som avgörs av hur många människor samfundet engagerar, ställs inga krav på hur samfundet fördelar pengarna vidare till medlemsförsamlingarna. Så länge 90 procent av pengarna tillfaller församlingarna är det upp till samfundets styrelse att avgöra hur de delas ut.
Enligt Åsa Hole, handläggare för bidragsfrågor på SST, handlar det om att värna organisationernas självständighet.
– En statlig myndighet ska inte gå in och styra ett trossamfund, säger hon.