Normaliseringsprocessen – så blir våldet "normalt"

Från en lycklig nyförälskelse till en vardag präglad av makt och kontroll. För den som utsätts för våld i nära relationer blir det onormala normalt. Hur är det möjligt? Svaret stavas normaliseringsprocessen.

Begreppet normaliseringsprocessen är centralt i relationer med psykiskt och fysiskt våld.

Begreppet normaliseringsprocessen är centralt i relationer med psykiskt och fysiskt våld.

Foto: Anders Wiklund/TT

Eskilstuna2021-03-08 06:01

Begreppet normaliseringsprocessen gör det lättare att förstå vad som händer i en misshandelsrelation. Våld i nära relationer kan yttra sig psykiskt och fysiskt, sexuellt och materiellt. Till en början kan det röra sig om tips i "all välmening" eller åsikter gällande umgänge. Allt under förespeglingen att förövaren bara vill ditt bästa. I själva verket har kontrollen börjat. 

Sedan trappas det upp, exempelvis genom ständig kritik och straffande tystnad. Parets umgänge innefattar inte gärna den utsattas nära och kära. Det egna sociala livet begränsas. Gränserna för vad som är normalt flyttas och suddas ut. 

Kanske utdelas ett första slag. Förövaren växlar våld med ömhet och värme vilket gör det oförutsägbart och svårt att värja sig emot. Växlingen leder även till att de känslomässiga banden förstärks. Slag eller ständigt kritiserande, något som inte skulle vara möjligt i början av förhållandet, börjar upplevas som normalt. 

Den utsatta anpassar sig för att försöka undvika att det blir värre och livsutrymmet krymper ytterligare. Men oavsett vad den utsatta gör eller inte gör trappar förövaren upp våldet. Dennes bild av relationen blir dominerande. 

Den utsatta tar över förövarens bild av sig själv och våldet är en självklar del i förhållandet. Det är normaliserat. 

För den som vill veta mer belyses normaliseringsprocessen på varningstecken.n.nu, kvinnofridslinjen.se och roks.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!