Så mycket betalade Eskilstuna för Melodifestivalen

Musiken har tystnat och konfettin har seglat ner från Volvo CE Arena. Men hur mycket kostade egentligen kalaset? "Trots inflation och ökade kostnader – personalkostnader framför allt, är vår bedömning att vi max kommer att landa på 2,7 miljoner i år", säger evenemangschefen Micke Lönngren.

Enligt Micke Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna kommer kostnaden för Melodifestivalen i år vara lägre än när musikfesten var i stan 2020.

Enligt Micke Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna kommer kostnaden för Melodifestivalen i år vara lägre än när musikfesten var i stan 2020.

Foto: Per Groth

Eskilstuna2024-02-25 12:31

2,7 miljoner – så mycket har Eskilstuna kommun betalat för att få arrangera Melodifestivalen i år, vilket betyder att Eskilstuna tillsammans med Växjö kommun, som betalat lika mycket är de städer som betalat allra mest i år – det framkommer i kartläggning som nyhetsbyrån Newsworthy gjort.

Men enligt Micke Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna så väntas slutsumman bli lägre än så.

– Vi har tagit höjd för att det max får kosta 2,7 miljoner. Men vår ambitionsnivå är såklart att det ska bli så billigt och effektivt som möjligt. I dagsläget tror vi att det kommer att landa på någonstans kring 2,2 miljoner kronor.

En del av kostnaden för kommunerna är avtalet med Live Nation som arrangerar Melodifestivalen tillsammans med SVT. Däremot skiljer det sig hur mycket kommunerna betalar för avtalet. Enligt Micke Lönngren finns det två olika paket att välja mellan – ett stort och ett litet. Eskilstuna har det lilla som kostar 400 000 kronor.

Utöver det tillkommer det andra utgifter runt omkring. Hur mycket varje kommun behöver lägga på det är olika beroende på hur kommunen har riggat sin evenemangsverksamhet, berättar Lönngren.

– Om vi tar Linköping som ett exempel, där har de ett arenabolag med fast personal och har lokalhyrorna i själva bolaget som arrangerar Melodifestivalen. Därför kostar det i princip inte någonting för dem att hyra sin egen lokal eller använda sin egen personal, säger han och fortsätter:

– I Eskilstuna är vi inte riggade så. Här hyr vi som arrangör, Destination Eskilstuna, Volvo CE Arena i en vecka. Vi arrangerar Melfesten på Fristadstorget med alla de tekniska krav som finns och så vidare. Vi tar in all personal och allt det som behövs utöver. Det är ingenting som vi har i vår ordinarie verksamhet – därför blir det på pappret dyrare att göra Melodifestivalen här i Eskilstuna än i andra städer.

Vad handlar det om för kostnader?

– Det är framför allt tekniska kostnader, personalkostnader, arenakostnader och kostnader som är förknippade med Melfest. Det här finansieras via kommunkoncernens evenemangsfond som är vinsterna från de kommunala bolagen, säger han.

Även om summan sticker ut i år har Eskilstuna kommun tagit höjd för en slutsumma på 700 000 kronor mindre den här gången jämfört med när Melodifestivalens Andra chansen arrangerades i staden 2020. Då betalade man 3,4 miljoner kronor, enligt kartläggningen från Newsworthy – vilket är den högsta summan någon kommun betalat för en deltävling under de senaste 20 åren.

undefined
Notan för Melodifestivalen i Eskilstuna kommer max att landa på 2,7 miljoner kronor i år.

Men det är något som Micke Lönngren dementerar.

– De siffrorna stämmer inte. Vi skrev fram 3 miljoner kronor 2020, för vi ville ta höjd för att säkerställa att vi har en riktigt bra första Melodifestival i Eskilstuna. Men det kostade 2,8 miljoner.

Oavsett vilken summa som stämmer så verkar ni ha tagit höjd för lägre kostnader i år. Hur kommer det sig?

– Det handlar framför allt om att vi inte behöver bygga en stor garderob utanför arenan. I år har gjort bedömningen att vi kan få in alla jackor och i befintliga utrymmen i arenan. Förra gången var vi tvungna att bygga ett jättetält utanför arenan med en separat entré. Trots inflation och ökade kostnader – personalkostnader framför allt, är vår bedömning att vi max kommer att landa på 2,7 miljoner i år, säger Micke Lönngren.

Så gjordes kartläggningen

Nyhetsbyrån Newsworthy har begärt ut handlingar, utvärderingar och ställt raka frågor till samtliga kommuner för att ta reda på hur stora kostnaderna har varit för att arrangera Melodifestivalens deltävlingar. Uppgifter från tidningsartiklar, radio- och tv-inslag har använts för att kontrollera och komplettera uppgifterna från kommunerna. Newsworthy har försökt att spåra nettokostnad för kommunen och/eller kommunens eventbolag. Hyreskostnader som går tillbaka till ett kommunalt bolag har inte räknats bort. Omräkningen till dagens penningvärde bygger på Konsumentprisindex.

Källa: Newsworthy

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!