I juni skrev Eskilstuna-Kuriren om läget på Mälarsjukhusets ortopediska avdelning, där Arbetsmiljöverket upptäckt flera brister. I övrigt är det ett fortsatt högt tryck i övrigt på sjukhusen i regionen, det skriver Regionen på sin hemsida.
Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland, berättar om det generella läget i regionen just nu.
Har ni några överbeläggningar just nu?
– Under onsdagsförmiddagen har vi 25 överbeläggningar på Mälarsjukhuset, en överbeläggning på Kullbergska och tio överbeläggningar på Nyköpings lasarett. Förra sommaren såg läget ungefär likadant ut. Sedan bedrivs inte viss verksamhet hos oss under sommaren, såsom viss planerad vård, så generellt är det ett lite mindre behov av vårdplatser just nu.
På sin hemsida skriver regionen att det finns ett problem med att utskrivningsklara patienter blir kvar på sjukhuset. Vad beror det på?
– Det gäller patienter som inte kan åka direkt hem, utan ska till någon typ av kommunalt boende. Där kan det uppstå fördröjningar därför att kommunen inte kan ta emot dem. När det gäller just Eskilstuna kommun är de snabba på att ta hem dem men ibland kan det bli fördröjningar på några dagar. Det kan göra att patienter stannar kvar trots att de inte behöver sjukhusvård.
Efter pandemin har det varit snack om långa vårdköer, har Region Sörmland återhämtat sig i det avseendet?
– På vissa områden har vi åtgärdat köerna. Det vi ser nu är ett ökat inflöde av remisser för olika typer av specialistvård, så vi har utmaningar med tillgänglighet inom flera områden. Det är något vi behöver jobba med. Just under sommaren kommer vi inte att kunna bedriva all planerad vård. Dels på grund av resurser, och att vi måste ta hand om de akuta patienterna, dels finns det patienter som inte önskar få sin planerade vård under sommaren. Vi har en reducerad verksamhet för att ta hand om köerna nu under sommaren, så såg det ut även innan pandemin.
Och hur löser ni semesterschemat?
– Vi har löst det genom att vi har öppnat upp för att från mitten av juni till augusti hyra in personal i större omfattning. Det gör vi för att fylla luckor där det behövs. Sedan har vi också erbjudit medarbetare att ta sin semester vid ett annat tillfälle. Vår ambition är att alla som vill ska kunna ta fyra veckors semester under sommaren men vi har medarbetare som har valt att gå in och jobba under sin semester mot en extra ersättning. Vi har också ett antal timvikarier för vissa yrkesgrupper.