Paket-bedragare i farten: "Måste vara misstänksam"

Bedragare utger sig ofta för att representera Postnord i mejl där de kräver en summa för att ett beställt paket ska levereras. Nu är ännu en bedragare i farten. "Man ska absolut polisanmäla det", säger Joakim Adriansson på polisen.

"Det är supertrist att man som konsument måste vara misstänksam hela tiden. Men det här mejlet behöver man inte vara konspiratoriskt lagd för att se att det är något helt galet med", säger Maria Ibsén.

"Det är supertrist att man som konsument måste vara misstänksam hela tiden. Men det här mejlet behöver man inte vara konspiratoriskt lagd för att se att det är något helt galet med", säger Maria Ibsén.

Foto: Niklas Holm / Postnord

Eskilstuna2020-10-31 04:45

På Postnords hemsida kan man se bilder på flera olika försök till bedrägerier. Personer uppger sig vara från Postnord men är i själva verket några andra. Just nu florerar ett mejl där avsändaren vill ha 30 kronor för att ett paket ska levereras. När Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, får se mejlet utbrister hon:

– Det här är faktiskt ett av de sämre jag har sett, det har inget som helst med oss att göra. Det ser riktigt dåligt ut, är på engelska och felstavat här och där.

Hon konstaterar att kunder regelbundet hör av sig till dem och frågar om mejl och sms de har fått där det står att avsändaren är Postnord.

— Det är supertrist att man som konsument måste vara misstänksam hela tiden. Men det här mejlet behöver man inte vara konspiratoriskt lagd för att se att det är något galet med. 

undefined
Bedragare utger sig för att de kommer från Postnord. De kräver 30 kronor i avgift för att ett beställt paket ska levereras, dock utan att några beställningar är gjorda.

Hon tittar på mejlet och säger att hon själv aldrig har sett just den här varianten, men att det mest är deras kundservicemedarbetare som tar emot samtal från oroliga kunder.

— Det är svårt att säga om det är någon speciell dag folk hör av sig till oss, tyvärr förekommer den här sortens bedrägeriförsök hela tiden.

Hon förklarar att Postnord aldrig skulle skicka ut brev, mejl eller sms och kräva pengar för porto, som i detta fall.

undefined
Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.

– Vi skickar exempelvis ut meddelande om du har beställt ett paket från ett land utanför EU. Då måste du betala moms och en avgift för hanteringen och då använder vi oss av dessa kanaler, men absolut inte på detta vis.

– Om man undrar vad det är, ställ frågan till oss så hjälper vi till. Vi har en säkerhetsavdelning som tittar på alla sådana här saker som dyker upp.

Hon menar att formellt så är det inte Postnord som är utsatta för ett brott i detta fall.

– Det är du som privatperson som är utsatt för ett bedrägeriförsök. Det är svårt att komma åt dem som gör det här, det vet polisen mer om. Men var misstänksam, klicka inte på länkar i ett mejl innan du vet vem avsändaren verkligen är, avslutar Maria Ibsén.

undefined
Exempel på sms där bedragare utger sig att vara från Postnord.

Joakim Adriansson är förundersökningsledare på polisen region Öst. Han är den person som får in alla anmälningar som görs här.

– Om man tittar inom vår region kommer det in tre anmälningar i veckan inom den här kategorin bedrägerier, det är inget stort modus för oss, menar Joakim Adriansson.

– De flesta som råkar ut för sådan här sorts bedrägeri vänder sig direkt till Postnord så de får nog in betydligt fler samtal och anmälningar än vad vi får.

Han förklarar att han känner till upplägget med dessa mejl väl.

– Min absolut egna reflektion och tanke är att det eventuellt kan förekomma interna läckor inom Postnord, men det är inga bekräftade uppgifter över huvud taget. Att bedragarna vet att det väntas en försändelse till dessa personer som drabbas. När de får ett sådant här mejl kan de tro att det är på riktigt då det står att det kommer från Postnord.

undefined
Exempel på mejl där bedragare utger sig att vara från Postnord.

Han anser att detta är ett problem som Postnord borde ta allvarligare på.

– Det ska inte vara så enkelt att använda deras logga och lura till sig pengar. Ett sätt är att de skulle använda bank-id som inloggning, det skulle göra det säkrare.

Vad ska man göra om man får ett mejl som man misstänker är från en bedragare?

–Man ska absolut polisanmäla det! Det vi inte känner till kan vi inte arbeta emot, får vi in anmälningar kan vi gå vidare, avslutar Joakim Adriansson.

Bedrägeri

Bedrägeri innebär att en gärningsperson lurar någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Detta medför att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir lurad.

Exempel på bedrägeri är när en gärningsperson skickar bluffakturor. Det är också bedrägeri när en gärningsperson kopierar uppgifter från någons kontokort, skimning, för att kunna ta ut pengar från dennes bankkonto eller handla på kredit.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!