Händelsen som inträffade på Karl Hovbergsgatan i Skiftinge i december 2019 väckte stor uppmärksamhet efter att den fångades på film av ett vittne.
– Jag såg att det satt en polis över en kille och tryckte in massor av snö under hans jacka. Killen skrek sluta, sluta, det räcker, det räcker. Polisen sa bara håll käften och fortsatte, sa vittnet som ville vara anonym.
Efter ett tag ska polisen ha rest sig upp, lyft mannen i fötterna och börjat släpa runt honom med ansiktet mot marken.
Efter att ha tagit del av filmen sa Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, att de ansvariga poliserna skulle utredas.
– Jag ser allvarligt på det här. Det får konsekvenser för hur polisen uppfattas, sa han då.
Polismannen har sedan händelsen fortsatt arbeta men fått en annan placering. I maj åtalades han av särskilda åklagarkammaren i Malmö för ofredande och tjänstefel för att ha tryckt in snö i ansiktet och innanför kläderna på den omhändertagne mannen som belagts med hand- och fotfängsel.
Han åtalades också för misshandel, misstänkt för att ha slagit mannen med knuten hand på huvudet eller överkroppen och för att ha släpat den bojade mannen ett 30-tal meter när han låg på magen.
Under förhandlingen vid Eskilstuna tingrätt framkom att den åtalade polismannen erkänt gärningarna förutom att han ska ha slagit mannen i ansiktet. Men han har bestridit att det han gjorde skulle vara brottsligt. I stället har han handlat i enlighet med polislagen, har han hävdat.
Upprinnelsen till händelsen var ett larm om bråk mellan två personer. Enligt patrullen på plats var bägge narkotikapåverkade och aggressiva och mannen i bråket gick till attack mot den polis som sen åtalades. Polisen har i rätten sagt att han använde snön som distraktion för att bryta våldsspiralen. Han ville avsluta ingripandet snabbt och beslöt därför att ensam släpa mannen. Att han släpades på mage i stället för på rygg berodde på att det senare skulle kunna innebära risk för skador då mannen var handfängslad.
I den dom som tingsrätten meddelade på måndagen framgår att den åtalade polismannen frias på samtliga åtalspunkter. Vid prövningen av fallet har rätten ansett att en av utgångspunkterna för bedömningen är det faktum att Skiftinge är ett utsatt område, att situationen därför kan eskalera och bli farlig för polispersonalen.
"Det fanns därför särskild anledning att genomföra ingripandet så snabbt som möjligt för att sedan komma iväg från platsen", skriver rätten.
De bägge personerna i bråket hade satt sig till motvärn och behövde beläggas med hand- och fotfängsel. Dessutom var mannen i bråket "stor, stark och aggressiv", bar kniv och var narkotikapåverkad. Det handlade enligt rätten om en mycket svårbemästrad situation där polismannen utsatts för våld.
Gällande det slag som polisen utdelade anser rätten att våldet var försvarligt.
När det gäller användningen av snö som distraktionsåtgärd konstaterar rätten att den "knappast är en vanlig polisiär tvångsåtgärd", men ändå inte oförenlig med polislagens bestämmelser. Snö anses dessutom som en mildare form av tvångsanvändning än vad ytterligare slag, OC-spray eller batong hade inneburit, skriver rätten.
Att polismannen släpade den misstänkte var i sammanhanget inte att bedöma som tjänstefel.
Mannen som blev mulad dök aldrig upp under rättegången, något som åklagaren i målet, Henrik Rasmusson, menar kan ha påverkat utgången i målet.
– Jag har just läst domen och är inte jätteförvånad, framför allt beroende på att målsägaren aldrig dök upp. Då blir det problem, det haltar lite så att säga. En snabb reflektion är att det i vissa delar av domen finns ett utrymme för en annan bedömning. Men jag måste först smälta intrycken och läsa domen några gånger till innan jag tar ställning till om jag ska överklaga, säger han.
Lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist vill inte kommentera domen förrän den vunnit laga kraft. Men han säger att det varit en påfrestande situation för de poliser som varit inblandande.
– Fallet har skötts helt enligt de rutiner vi har där en särskild utredare tar hand om ärendet. Det är alla införstådda med. Att det som i det här fallet sedan leder till åtal och rättegång i tingsrätten är naturligtvis en svår situation att hantera. Och enligt min uppfattning, utifrån det material jag tagit del av, har alla lämnat en ärlig bild av vad som hänt, säger han.