Solen står högt på himlen en tisdagseftermiddag i juli. Kompisgänget som träffades via Facebookgruppen Eskilstuna fiskegrupp möts på udden vid Sundbyholms slott. Vägen dit går via en stig genom en grönskande allé av träd. Där träden börjar avta syns betongbryggan där de fem vännerna förbereder sina kastspön inför dagens fiske.
Tidningen ansluter till gruppen och frågar den till synes enkla frågan. "Hur får man napp?"
Gänget skrattar till. Det finns inga lätta instruktioner för det, konstaterar de.
– Just nu är det mest tid för abborre och gös, säger Oskar Friskytt, som placerar ut sina egentillverkade drag på betongen.
Danny Carlsson har fiskat i mer än 40 år och det överlägset längst av vännerna. De senaste 5–10 åren har han fört statistik för vilka tider, väder och platser fiskarna nappar på. I veckan fiskade han upp samma sutare för tionde gången.
– Han är som ett levande ekolod, säger Oskar Friskytt.
Det är viktigt med rätt plats och väder för att fånga fisk. Nordliga vindar ger alltid dålig fisk, menar Oskar Friskytt, men är det på väg att bli högtryck är abborren ofta på hugget. Den som är ute efter stora fiskar bör ge sig ut mellan oktober och mars. Det är perioden innan fiskarna fortplantar sig. Är den som fiskar mer intresserad av att få napp är april–maj en bättre fiskeperiod.
– Generellt är skymning och kväll bäst, säger Lisa Hölne och fortsätter:
– När det kommer till abborre brukar jag leta efter struktur som stenar och gräs. Det är bra med ställen där man kan få bottennapp.
– Om du står i en hamn kan du få bra fisk under båtar, säger Oskar Friskytt.
Gösen, som är släkt till abborren, är något mer sällsynt i Sörmlands vatten men inte omöjlig att fånga.
– Gös ska du fiska i östra delen av Mälaren. Om du vill ha matig fisk kan du fiska i Stallarholmen, fortsätter Oskar Friskytt.
För gädda, som kanske är den vanligaste fångsten i trakterna, gäller det att kasta och veva. Runt vassen finns ofta många men mindre gäddor.
– I grumligt vatten ska betet vara något som skramlar med mycket färg, säger Lisa Hölne.
Oskar Friskytt håller inte med. Att det ska vara ett drag som irriterar gäddan står de eniga om. Men i grumligt vatten föredrar han mindre klara färger.
Den som fiskar bör ha med sig en jigg och en jiggskalle. Det är även bra att ta med spinnare och skeddrag för att ha alternativ.
– De fångar fisk lika bra nu som för 80 år sedan, menar Oskar Friskytt.
Det finns flera saker som är viktiga att ta med sig ut på fisketuren vare sig den är på en brygga eller i en båt. Ett spö som känns bra, flytväst, vatten och heltäckande men tunna kläder för att undvika solsting.
– Eftersom vi kör catch and release, alltså släpper tillbaka fiskarna vi fångar, så är det också viktigt att ha med en bra tång, håv och avkrokningsmatta eller en blöt Ikeakasse. Det är viktigt att man är schysst mot fiskarna, säger Tina Pärlfjärd, som administrerar Facebookgruppen.
Mete är enklast att använda när du ska fiska med barn. Det finns alltid småfisk vid bryggor, menar Mathias Pärlfjärd. Som bete funkar det bra med Skogaholmslimpa, majs eller mask.
– Färsk mask är bättre än vilken köpmask som helst, säger Oskar Friskytt.
Egentligen är det inte fångsten som driver gruppen till att fiska flera dagar i veckan. De ser det som en stund för rekreation.
– Napp är bara en bonus. Att komma ut är det viktiga, säger Oskar Friskytt.