Blanda nytt och gammalt? Ja, du läste rätt. Men kanske ändå inte.
– Jag menar nytt som i trendigt nu på second hand med 50- tal och sekelskifte. Det är lättare att säga vad som inte är second hand här, säger Johanna Lindell om sin julpyntade lägenhet.
Systrarna är uppfostrade med att tänka i termer av hållbarhet men menar att alla har olika förutsättningar och det som är självklart för dem kan te sig invecklat för någon annan. Av den anledningen gjorde de gemensam sak på Instagram med kontot "Min hållbara syster" där loppiskärlek varvas med gör det själv-tips. Devisen är "alla kan inte göra allt men alla kan göra något".
– Vi vill göra det lättsmält och roligt så folk tänker: "Kul, det vill jag också testa", säger Amanda Lindell.
Även om hon drar mer åt industristilen så är de rörande överens om att julstämning inte nödvändigtvis behöver innebära tomtar och rött i varje vrå. Båda är svaga för naturmaterial.
– Känslan är lite "Alla vi barn i Bullerbyn", säger Johanna Lindell, som har ett förflutet på Retuna återbruksgalleria och numera arbetar som stylist på ett Stockholmsföretag som hyr ut second handkläder via prenumeration.
Duon menar att loppisjakten numera underlättas av att säsongsvaror placeras synligt och slår gärna till på halmbockar och julkulor.
– Jag ska sprejmåla julkulor, säger Amanda Lindell, marknadsförare och digital konverterare.
På fritiden renoverar hon och sambon ett 70-talshus. Förutom att måla letar de gärna second hand.
– Andra hand i första hand! Men det är lite svårare när man har barn. Johanna är snäppet mer hardcore.
När det gäller paketinslagning används sjalar, kökshanddukar, jutesäckar och gammalt blompapper enligt metoden "man tager vad man haver". Till och med en udda socka har smugit sig in under granen.
– Men ta en som inte är jätteanvänd, annars kan det bli jobbigt, säger de och garvar.
Julafton firas i vanlig ordning hos mormor och morfar. Förra året fick Amandas barn var sin stor kiosk tillverkad av kartonger klädda i tidningspapper – "mamma var tvungen att köpa något nytt och ville använda kartongerna" – komplett med dörr, belysning och diverse prissatta varor.
– Glassen kostade 5 kronor, det fanns naturgodis och Festis – det är mamma det. Barnen älskade sina kiosker.