Eskilstunabon Lisa Lundqvist, 32, spenderar mycket tid på nätet. Och det är just på nätet som romansbedragarna i många fall befinner sig. Hon berättar att hon, precis som många andra, får vänförfrågningar från personer som utger sig för att vara exempelvis amerikanska officerare.
– Jag ber dem kort och gott att dra åt helvete. Jag ser direkt om det är något skumt. Jag har fått ett tränat öga efter att ha spenderat många år i chattvärlden. Man bygger upp ett kritiskt tänkande.
Vad är det du reagerar på?
– Först och främst att de har ett fejkat foto. Det syns att det är behandlat i ett bildprogram. Sedan att de alltid inleder på nästan samma sätt: "Hej jag heter", och sitt namn, "och jag skulle vilja lära känna dig".
Vad har du för tips för att undvika att bli lurad?
– Svara inte över huvud taget. Eller dra vilken historia som helst för att få dem att sluta skriva. Jag brukar säga att jag har sambo, vilket jag i och för sig har, och att jag är upptagen. Då slutar de skriva.
– Det gäller att inte låta det gå för långt så att de inte ens kommer in på att börja be om hjälp med pengar.
För det är just pengar, inte kärlek, som romansbedragarna är ute efter. På polisens hemsida beskrivs romansbedrägerierna så här:
"Romansbedrägerier sker ofta (men inte enbart) via internet. De som anmäler till polisen att de utsatts för romansbedrägeri har ofta blivit kontaktade av bedragaren på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier."
Polisen skriver att bedragaren ofta utger sig för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten.
"En relation kan pågå under en längre tid innan frågan om pengar kommer upp, men det gör den förr eller senare – och då är det bråttom. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjorde uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar."
När "relationen" är slut kan nästa bedrägeri ta vid. Då händer det, enligt polisen, att offret bli kontaktat på nytt men denna gång av någon som erbjuder sig att hjälpa offret få tillbaka sin pengar.
Faktum är att romansbedrägerier ökar i Sverige. Det visar siffror från BRÅ som Stöldskyddsföreningen tagit fram. Under första kvartalet i år anmäldes 280 romansbedrägerier, en ökning med 30 procent jämfört med året innan.
Lisa Lundqvist blir inte förvånad när hon hör siffrorna.
– Samtidigt är det här ett brott som säkert har funnits lika länge som det funnits människor. De verkar främst rikta in sig på den äldre generationen som ofta är mer godtrogen.
För Lisa Lundqvist har år av mobbing gjort henne nästan naturligt misstänksam. Och hon gör alltid en snabb personkoll när någon kontaktar henne.
– Jag skannar varenda människa, jag har redan hunnit skanna dig, säger hon under vårt telefonsamtal.
– Man får jobba lite i uppförsbacke med mig, så är det. Men det brukar gå ganska fort att få en bra bild av en person.
Ibland brukar hon låta bedragarna som kontaktar henne få prata på lite.
– Så att jag ska lära mig deras taktik. De kan flirta sig gula och blåa men jag spelar bara med, det biter inte på mig.
Lisa Lundqvist har klarat sig undan att bli lurad. Men så är det långt ifrån för alla. Enligt Stöldskyddsföreningen är snittkostnaden för ett romansbedrägeri är 350 000 kronor och 74 procent av de som anmäler romansbedrägerier är kvinnor.