– Tittar man långt tillbaka har sjukpenningtalet gått upp och ned, säger Cecilia Trehn som är enhetschef inom Försäkringskassan i Sörmland.
– Vår statistik visar en väldigt stor ökning sedan 2010, men också att ökningen planat ut i år.
Sjukpenningtalet är antalet utbetalade dagar i snitt med sjuk- och rehabiliteringspenning. I juni 2011 uppgick det 6,3 i Sörmland. Samma månad i år ligger det på 11,8.
Utvecklingen är densamma i hela landet. För riket som helhet steg sjukpenningtalet från 6,4 i juni 2011 till 10,7 i år.
Närmare en tredjedel av de sjukskrivna har varit sjuka i mer än ett år, vilket är en ökning med drygt 20 procent jämfört med i fjol.
Försäkringskassan har gjort en analys för att hitta förklaringar till ökningen.
– Vi har bland annat tittat på Folkhälsomyndighetens rapporter om folkhälsan, säger Cecilia Trehn.
– Där kan vi inte se några förklaringar till den ökande sjukfrånvaron. Ur folkhälsoaspekt har inte människor blivit sjukare.
Däremot har Försäkringskassan sett att förändringar av regelverket påverkar sjukskrivningarna. Cecilia Trehn nämner bland annat rehabiliteringskedjan som infördes 2008 och det forskningsbaserade beslutsstöd för läkare som infördes samma år.
– Utan dessa hade säkert ökningen av sjukfrånvaron varit ännu högre, säger hon.
En faktor som påverkar sjukskrivningarna är, enigt Försäkringskassan, utvecklingen på arbetsmarknaden och i arbetslivet. Det ställs allt högre krav på stresstålighet, flexibilitet, kompetens och uthållighet.
– Vi ser att det påverkar uppgången av sjukfrånvaron.
Något som styrker det är att andelen sjukskrivna med psykiska diagnoser ökar. I Sörmland, och i riket som helhet, har 45 procent av sjukfallen psykiatriska diagnoser.
– Bland dem står ångest, stress- och förstämningssyndrom för 90 procent, säger Cecilia Trehn.
Sjukfrånvaron ser också olika ut inom olika yrken. Vård- och omsorgspersonal är den grupp som står för flest sjukfall – en femtedel av det totala antalet. År 2014 hade vård- och omsorgs 171 sjukfall per 1 000 anställda – en ökning med 10 procent jämfört med två år tidigare. Genomsnittet för samtliga branscher var samma år 103 per 1 000 anställda.