36 miljoner kronor hamnade skattebetalarnas nota på för de höftartroskopier som Specialistcenter i Eskilstuna utfört. I flera fall har ingreppen resulterat i kronisk värk och inte sällan har patienter blivit sämre än innan operation. Monica Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen och Monika Samuelsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland svarar.
Är det rimligt att skattepengar ska gå till oprövade metoder som visat sig skada så många människor?
– Nej. All vård skall bedrivas enligt vetenskap och beprövad praxis. Sörmland var dock inte först med att genomföra operationerna som tidningsinslagen handlat om. Våra patienter opererades på andra orter och när vi fick möjlighet att erbjuda tjänsten i närmiljö valde vi att göra det. Vid starten kontrollerades verksamheten hos IVO och Socialstyrelsen för att se om det fanns några invändningar eller klagomål, vilket det då inte gjorde.
Vilken kontroll har ni över att de metoder som används inom regionen i Sörmland är beprövade?
– Varje vårdgivare ansvarar för den vård som bedrivs i respektive verksamhet. Verksamhetschefen är ansvarig för att den vård som bedrivs sker enligt vetenskap och beprövad praxis. Regionen är inte tillsyningsmyndighet för andra vårdgivare även om de bedriver verksamhet i Regionen. Det som upphandlas i Sörmland sker däremot alltid i nära dialog med våra sakkunniga, specialister och enligt en noga framtagna kravspecifikation.
Hur säkerställer ni att detta inte kan ske igen?
– Varje verksamhet har en skyldighet att anmäla vårdskador enligt Lex Maria. Tanken är att verksamheten själv skall dra lärdom av inträffade skador och säkerställa att det inte sker igen. Vi följer alla nationella lagar och regler som ställs på hälso-och sjukvården men kan omöjligt garantera att framtida eventuella incidenter inte inträffar.
Varför ersätts inte patienter som skadats av landstingsbekostad vård på icke vetenskaplig grund?
– Ersättning till patienter sker efter bedömning av LÖF. Region Sörmland tillämpar nationella lagar och regler.
Varför har inte berörda kliniker Lex maria-anmält sig, bör ni inte säkerställa att detta sker som beställare av vård?
– Region Sörmland agerar enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659). Regionen har, via Hälsovalsstaben, haft upprepad dialog med verksamheten, IVO och enskilda patienter men inte tillräckligt med underlag att avgöra allvarlighetsgraden. Ytterst är det, som skrivs ovan, verksamhetens ansvar att anmäla vårdskador.
Hur sätts budgeten för privatvård?
– Budgeten baseras på regionens prioriteringar i nära dialog med tjänstemän, specialister och politiker.Patienter som behandlas enligt fritt vårdval debiteras hälso och sjukvården, utan att hälso- och sjukvården har särskilt stora möjlighet att styra kostnaderna, eftersom det fria vårdvalet baseras på LOV, lagen om valfrihetssystem.
Får klinikerna (Specialistcenter) operera först och därefter debitera er?
– För öppenvård ja. För slutenvård behövs ett godkännande. Finns också lagstiftning i grunden
Har de en budget att operera för eller avgör de själva hur många de ska operera?
– Vårdgivarna får inte operera fritt utan måste hålla sig till den budget de får av regionen.