Smycken med hög kadmiumhalt såldes av Eskilstunaföretag

Örhängena som såldes i nätbutiken med bas i Eskilstuna innehöll 600 000 procent för mycket kadmium. "Jag är jätteledsen" säger ägaren.

Örhängena som importerades från Kina och såldes av Eskilstunaföretaget innehöll drygt 60 procent kadmium, mot tillåtna 0,01 procent.

Örhängena som importerades från Kina och såldes av Eskilstunaföretaget innehöll drygt 60 procent kadmium, mot tillåtna 0,01 procent.

Foto: Kemikalieinspektionen

Eskilstuna2021-09-19 16:57

För en månad sedan lämnade Kemikalieinspektion en anmälan till Åklagarmyndighetens Riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål (REMA).

Anmälan riktades mot en enskild firma i Eskilstuna som säljer smycken via en hemsida och sociala medier på nätet, men saknar fysisk butik. På butikens hemsida påstås att företaget expanderar och direktimporterar från Asien, Europa och USA.

Örhängena som såldes av Eskilstunaföretagaren innehöll drygt 60 procent kadmium, där gränsvärdet går vid 0,01 procent. Brottsmisstanken rubricerades som miljöfarlig kemikaliehantering, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Örhängena inhandlades av Kemikalieinspektionens i samband med en EU-gemensam aktion i fjol, då myndigheten köpte in ett flertal varor från olika handlare som sedan analyserades. Cirka 25 ärenden anmäldes till åklagare.

Av Eskilstunaföretagarens yttrande samt uppgifter till tidningen framgår att firman slutat sälja det aktuella smycket, samt andra varor från samma leverantör.

Av totalt tio inköpta exemplar uppger ägaren att fyra har sålts.

För en dryg vecka sedan beslutade en åklagare vid REMA att inte inleda någon förundersökning.

undefined
Maria Rosen vid Kemikalieinspektionen uppmanar kunder att ställa frågor om varornas ursprung och innehåll.

Amanda Rosen, inspektör vid Kemikalieinspektionen, vill inte kommentera åklagarens beslut.  

– Handeln övergår alltmer till internet vilket skapar nya utmaningar. Regelverket är dock detsamma, säger hon.

Enligt Amanda Rosen går det inte att dra några slutsatser om hur vanligt det är med överskridna riktvärden i smycken utifrån stickprovet i Eskilstuna.

– Vi vet inte om det handlar om ett olycksfall i arbetet eller om man inte haft koll på lagstiftningen.

Hur ska man tänka och agera som kund?

– Man bör ställa frågor till företagen. Har de koll på lagstiftningen, och vad gör de för att se till att produkterna de säljer är säkra? Företagen har skyldighet att veta vad varorna innehåller, säger Amanda Rosen.

Vid en liknande kontroll för några år sedan, där Kemikalieinspektionen tillsammans med cirka 100 kommuner, granskade oäkta smycken kontrollerades drygt 1 100 smyckesprodukter från detaljhandeln. 18 procent av de granskade varorna innehöll för höga halter av bly, kadmium eller nickel. I några av smyckena upptäcktes även kvicksilver. 

Kvinnan som driver den enskilda firman i Eskilstuna säger att hon började köpa in smycken i liten skala på 1990-talet, inledningsvis från den Kinabaserade plattformen Alibaba.

– Efter anmälan bytte vi inköpskanaler men nu köper vi inget alls för företaget blöder. Jag säljer kanske två varor om dagen. Via hemsidan har jag sålt för kanske 4 000 i år, folk köper direkt från Amazon och Wish istället, säger hon.

När hon fick brevet om örhängena från Kemikalieinspektionen förra våren togs flera smycken som köpts vid samma tillfälle bort ur sortimentet. Att örhängena innehöll drygt 60 procent kadmium kom som en chock.

– Jag köpte dem för länge sen men jag vet att de fortfarande säljs. Jag blev förskräckt när jag fick reda på det. Det har inte följt med någon innehållsförteckning och jag tog för givet att de inte innehöll något farligt. Självklart vill jag inte att mina barn och barnbarn ska gå runt med farliga smycken på sig.

Vet du vad resten av de smycken du säljer innehåller?

– Nej, och efter det här kommer jag att lägga ner, säger företagaren.

Direkt efter intervjun med kvinnan stängde företaget sin hemsida.

Bengt Gustavsson är kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (REMA). Det var han som beslutade att inte inleda någon förundersökning mot Eskilstunaföretagaren. Ett i sammanhanget ovanligt beslut.

– Min bedömning utgår enbart från de örhängen som Kemikalieinspektionen undersökt. Om företaget handlar med andra smycken har inget med här att göra. Den som säljer och tillverkar varan är ansvarig för att den är säker.

I det här fallet kommer ju alla undan, trots att varan inte var säker.

– Om man fått ett påpekande från Kemikalieinspektionen, så brukar de flesta företag ändra sina rutiner.

Vad tror du resultatet blivit om man hade kontrollerat samtliga smycken hos Eskilstunaföretagaren och andra liknande säljare?

– Jag har ingen aning.

Kan det vara så att smycken med höga halter bly och kadmium skulle dyka upp?

– Ja, det kan mycket väl vara så. Det är upp till Kemikalieinspektionen att se till att de hittar varorna och anmäler.

Det gjorde de och bedömde att det handlar om brott.

– Och min bedömning är att det är ett ringa brott, med tanke på antalet. Smyckena hade också sålts för länge sen. Ringa brott är inget vi utreder. 

Hur många örhängen hade behövt säljas för att komma över gränsen för ringa brott?

– Det finns ingen tydlig gräns. I de flesta fall inleds förundersökning, att ärenden avskrivs är ganska sällsynt, säger Bengt Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!