– Tänk fräscht och lätt och med lite roligare smaker när du ska bjuda på sommardrinkar. Nu finns det rikligt med olika frukter som är väldigt tacksamma att arbeta med och bäst resultat nås ofta med enkla medel, säger bartendern Jack Leis.
Han håller som bäst på att färdigställa cocktailbarens drinklista inför sommaren tillsammans med Nabos platschef Christopher Pezoa.
– Nu lämnar vi de mörka spritbaserna, som whisky, cognac och mörk rom för att i stället välja ljusare och lättare alternativ. Gin, vodka och torr sherry får gärna sällskap av färskpressade frukter och bär som har sin bästa tid nu. Vattenmelon är ypperligt bra sedan några veckor och det är en frukt som vi gärna använder när vi blandar sommardrinkar, säger Jack Leis.
Både han och Christopher Pezoa slår också ett slag för såväl jordgubbar och rabarber som äpplen och fläder.
– Rabarber har en härlig syra som gör sig bra både till mojito- och collinsdrinkar. Om några veckor är de svenska jordgubbar klara och då är det bara att mosa ner dem i din favoritdrink. Blanda efter tillfälle och säsong, säger Jack Leis och fortsätter:
– Det finns mycket gott att göra av äpplen och har du dessutom en råsaftcentrifug kommer du riktigt långt.
Just nu filar han på en sommardrink som bland annat ska innehålla vodka, sodavatten, ananas och libbsticka.
– Vi respekterar alltid gästens önskan, men det är kul att kunna erbjuda smakkombinationer som inte är så vanliga.
– För oss som jobbar med drinkar handlar det främst om att kunna ge kunderna det de är sugna på. Man måste vara öppen för att det finns människor som gillar något annat än vad man själv föredrar.
Ett vanligt misstag som många gör när de blandar drinkar är att snåla med isen.
– För lite is kan lätt förstöra drinken – då är det bättre att strunta i att ha i någon. Ha minst två kilo is hemma om ni är fyra personer som ska blanda drinkar en kväll – det går åt, säger Christoper Pezoa.
Förutom rikligt med is är en shaker, mätglas med centilitermarkering och en rostfri sil värdefulla tillbehör vid drinktillverkning.
– Färskpressade frukter är också en vinnare. Egengjord lime- eller citronjuice slår alltid varianten som erbjuds i din livsmedelsbutik.
Att göra en svalkande sommardrink behöver inte vara superavancerat. Här är tre av Jack Leis och Christoper Pezoas personliga favoriter.
Rabarberlemonad (alkoholfri)
Fyll ett högt glas med is (snåla inte och ha hellre för mycket) och slå över:
5 cl rabarbercordial (kör rabarber i en råsaftcentrifug. Tillsätt lika mycket socker och kör alltsammans i en blender)
5 cl citronjuice
Lägg i några torkade hibiskusblommor (hittas enklast i din lokala orientlivsbutik)
Fyll upp med sodavatten och rör om.
Den här drinken kan, för den som inte behöver köra bil, med fördel blandas med 5 cl bourbon.
Tierra
Fyll en shaker med is och slå i:
4 cl torr sherry (exempelvis Manzanilla)
1 cl viollikör
2 cl apelsincordial (se tillvägagångsett ovan)
3 cl citronjuice
1 cl råsockerlag (koka upp lika delar vatten och råsocker. Låt svalna och häll på flaska)
Skaka om och slå upp i ett kylt glas på fot. Garnera med apelsinzest.
Watermelon basil smash
Fyll en shaker med is och slå i:
5 cl torr gin
4 cl vattenmelonjuice
3 cl limejuice
2 cl råsockerlag
1 näve basilikablad
Skaka om och sila av vätskan i ett stort isfyllt dricksglas. Garnera med ett basilikablad och en nypa havssalt.