Sveriges unga bäst på att investera

Unga pekas ofta ut som en riskgrupp i privatekonomiska frågor och inte sällan skildras bilden av impulsiva nätköp och tidig skuldsättning. En ny rapport från betalningsleverantören Klarna visar dock på motsatsen. Den unga generationen, alltså svenska 18–35-åringar sparar och investerar mer av sina pengar jämfört med samma åldersgrupper i andra länder.

Ella Kallas, 20 och Ruben Gyllhamn, 18, försöker båda lägga undan pengar från sommarjobbet i Sundbyholms gästhamn. De skulle gärna bli mer pålästa om ekonomi och olika investeringsvägar.

Ella Kallas, 20 och Ruben Gyllhamn, 18, försöker båda lägga undan pengar från sommarjobbet i Sundbyholms gästhamn. De skulle gärna bli mer pålästa om ekonomi och olika investeringsvägar.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2021-07-12 11:54

Samtidigt som debatten om beskattning på investeringssparkonton, ISK, pågår visar Klarnas undersökning att unga svenskar aktivt investerar sina pengar i en jämförelsevis hög utsträckning.

– Det är uppmuntrande att se att yngre generationer är intresserade av privatekonomi efter ett år som har varit svårt på många sätt, inte minst ekonomiskt. Vår senaste undersökning visar att många gängse uppfattningar om ungdomar och deras privatekonomi delvis är myter, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Unga svenskar sparar i lägre utsträckning på sparkonton än i något annat land i studien. Det enda land utöver Sverige där mer än hälften av spararna i åldrarna 18-35 investerar sina pengar är Finland med 52%.

Undersökningen visar att det vanligaste sparandet fortfarande sker på ett vanligt sparkonto, men att nära 60 procent av de som sparar i åldrarna 18–35 år investerar sina pengar för att söka tillväxt.

– Mer än hälften av unga svenskar säger faktiskt att de har ett intresse för privatekonomin, vilket även bekräftas av de höga andelar som sparar och investerar, säger Viveka Söderbäck.

Förutom klassiska finansinstrument som aktier och fonder visar unga svenskar intresse för kryptovalutor som Bitcion och Dogecoin. En av sex av de sparande 18-35-åringarna investerar i kryptovalutor, jämfört med en av nio av spararna i åldrarna 36-55.

Eskilstunaborna Ruben Gyllhamn, 18 och Ella Kallas, 20, arbetar extra i Sundbyholms gästhamn i sommar. Deras syn på sparande rimmar väl med resultatet i undersökningen.

– Jag tog studenten i våras och vill gärna läsa vidare. Det känns bra att ha ett sommarjobb och jag har arbetat extra så mycket som möjligt tidigare också. Det är skönt att ha egna pengar att ta av när det behövs, säger Ruben Gyllhamn.

Han sätter in sina pengar på ett traditionellt sparkonto och siktar på att lägga undan så mycket som möjligt av sommarens löner.

– Jag skulle gärna läsa på och bli ännu bättre på ekonomi. Det känns viktigt att ha koll på sina pengar och det är kunskap som man kan ha nytta av resten av livet.

Har dina jämnåriga vänner samma syn på pengar som du själv?

– Jag tror att flertalet har det. Det verkar som att man antingen har bra koll på pengar eller så har man det inte alls.

Ella Kallas läser media, kommunikation och journalistik i Uppsala och ska börja andra läsåret till hösten. Under sommaren bor hon hemma hos föräldrarna i Eskilstuna och försöker spara hälften av det hon tjänar.

– I början sparade jag kanske till någon konsert eller ett evenemang, nu är det lite mer långsiktigt. Det känns bra med en backup. 

Hon har sedan tidigare skaffat ett investeringssparkonto och så smått börjat spara i fonder.

– Där har jag lagt en del pengar från tidigare extrajobb. Det har gått bra och pengarna har haft en fin utveckling. ISK:n fungerar även smidigt när pengarna snabbt behöver frigöras.

Ella Kallas vill också gärna få mer kunskap om ekonomi och investeringar och tycker sig märka av att det blivit lite trendigt att hålla på med någon form av sparande.

– Det vore så klart bra att vara lite mer insatt. Jag är inte helt insatt och vill därför inte bara gå in och chansa på en investering.

Investeringssparkonto

Ett investeringssparkonto, ISK, fungerar som ett slags förvaringsplats för olika typer av finansiella instrument, exempelvis fonder och aktier.

Sparandet på ett ISK är inte bundet, så du kan byta sparprodukter när och hur ofta du själv vill, utan att det i sig utlöser någon skatt. Du kan också sälja av tillgångar från ditt/dina ISK när du själv vill.

 Värdet av tillgångarna du har på ditt ISK schablonbeskattas varje år. Du betalar skatt oavsett om värdet på sparandet har ökat eller minskat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!