Solcellsinstallationerna ökar konstant i Sverige. Budgeten för solcellsstöd 2019 var satt till 436 miljoner kronor, en rejäl minskning från året innan då summan var 915 miljoner kronor. Nu har regeringen planerat om och utökar budgeten till 736 miljoner kronor.
Privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag kan ansöka om 20 procent i stöd för sin investering, det är en minskning från tidigare års stöd som låg på 30 procent. Den nya nivån träder i kraft 1 maj och gäller alla som redan står i kö i väntan på att beviljas stöd. Det är Energimyndigheten som fördelar ut pengarna och Länsstyrelserna som beviljar stödet, det är här du ska ansöka för att få tillbaka pengar på din investering.
– Det är bättre att det blir fler solcellsinstallationer än att några få får mer pengar, menar Oscar Gustavsson, vd och grundare av Ecokraft.
Solcellsleverantören Ecokraft, med huvudkontor i Eskilstuna, ökade sin försäljning med 117 procent under 2018, från 42 miljoner kronor till 91 miljoner kronor. Sedan 2008 har företaget installerat cirka 850 solcellsanläggningar, under 2019 räknar man med att installera mellan 600 och 800 stycken.
Vad betyder den utökade budgeten för er?– Det blir ett litet lugn mot den tidigare presenterade budgeten. Den skapade en väldigt stor osäkerhet, säger Oscar Gustavsson.
Ecokraft grundades 2008, året efter infördes solcellsstödet i Sverige. Då kunde den som investerade i solceller få 60 procent i stöd. Den totala summan för stöd har ökat för varje år sedan 2009. Förra året var det totalt på 915 miljoner kronor och tanken var att det skulle vara samma summa fram till 2020. Men den sänktes markant av M och KD.
– Första summan var bekymmersam, men med höjningen kommer köerna till stödet att minska snabbt och det kommer bli betydligt fler solcellsinstallationer för oss framöver, säger Oscar Gustavsson.
Med det nya stödet på 20 procent av solcellsinvesteringen räknar Ecokraft med att kunderna kommer få en avkastning på mellan åtta och tolv procent.
– Kunderna kommer få en bra avkastning och kunna sälja sitt överskott av solel. Alla kan producera el och har även rätt att sälja den man inte förbrukar. I dagsläget är det mer ekonomiskt att sälja en kilowattimme på elnätet än att lagra den i ett batteri och använda den själv, menar Oscar Gustavsson.
Hur du något tips till de som funderar på att investera i solceller?– Jag rekommenderar alla att ställa sig i kö för stöd så fort som möjligt, köerna är långa och släpar efter, konstaterar Oscar Gustavsson.