Experten – Vänta med kräftfisket

Numera är det lagligt att fiska kräftor året runt för den som har fiskerätten i en sjö. – Men bästa fisket är i slutet av augusti, då är kräftorna välmatade, säger Lennart Edsman, forskare på SLU.

31 juli 2016 21:41

Trots att det är länge sedan statliga regler bestämde över kräftfisket håller många på kräftfiskepremiären till den traditionella första torsdagen i augusti.

– Har man fiskerätten i en sjö bestämmer man själv och då kan man välja att skapa en premiär, säger Niklas Sjöberg, fiskerikonsulent i Stockholms län.

Men för bäst resultat gör man klokast i att hålla sig till slutet av augusti, menar Lennart Edsman, forskare på SLU.

– Då är kräftorna välmatade och har fyllt ut skalet, i juli eller i början av augusti är det ganska meningslöst att fiska. Förr hade man minimimått på kräftorna för man var rädd för överfiske, säger han.

Hur kräftfisket kommer att bli i år är ännu tidigt att sia om, men förutsättningarna ser goda ut, tycker han.

– Det har varit en varm vår och sommar, är det kallt i vattnet ömsar de skal senare och under och efter ömsningen går de inte in i burarna.

Men tillgången på flodkräftor är låg, i Sörmland som i de övriga södra länen. Det är signalkräftan som dominerar. Och med den följer kräftpesten. Förutom rådet att vänta med kräftfiskepremiären vill Lennart Edsman lyfta problematiken med olaglig utsättning av signalkräftor.

– Gå inte med hinken och sätt ut signalkräftor för att få mer kräftor i vattnet. Det är korkat, meningslöst och straffbart!

Även om signalkräftan tvärtemot vad som var tänkt från början försvagat den svenska kräftstammen och nu finns med på EU:s lista över invasiva arter, så är de senaste dagarnas larmrubriker i medierna om att kräftfisket nu är hotat betydligt överdrivna, anser Lennart Edsman.

– Det har blivit panik. Det blir vissa begränsningar, men att utrota signalkräftan är omöjligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Perkins